Новини
Дозвілля

Хмельничани поповнили Вікіпедію своїми статтями

У міській центральній бібліотеці відбувся Вікімарафон, де  кожен бажаючий міг написати статтю для електронного довідника. Захід присвячений 13-ій річниці української версії Всесвітнього Інтернет-проекту та призначений для популяризації місцевих визначних місць та видатних особистостей.

Наприклад, Валентина Міхалевська темою статті обрала біографію місцевого поета Володимира Дмитрика. Бо, каже, про нього інформації у Інтернеті досі дуже мало. Валентина розповідає: «Хочеться, щоб кожен, хто зайде на цей сайт, міг дізнатися про Володимира Дмитрика більше. Про його творчість, про його життя. Перед тим, як писати, я радилися із самим поетом».

І  донині в українській Вікіпедії все ще є неосвоєний простір. Завдяки ентузіастам світ побачать статті про Хмельницьку дитячу школу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, місцевий музей-студію фотомистецтва, муніципальний естрадно-духовий оркестр та інші цікавинки.

Творити вікі-статті містянам допомагає координатор проекту, кібернетик за освітою, блогер та автор численних статей для Вікіпедії Аліна Возна.

«Задача координатора – прийти, пояснити, відредагувати статтю і заохотити людей на цей захід. Авторам можна користуватися офіційними джерелами: книжками, офіційними сайтами, а також сайтом Хмельницької міської ради, різними історичними джерелами. Але не блогами і не соціальними мережами», – пояснює Аліна Возна.

До написання вікі-матеріалів долучилися і бібліотекарі. Вони також подбали про літературу, на яку могли посилатися автори статей. Вікімарафон у Хмельницькому відбувається вперше. Проте писати власні статті, або доповнювати статті інших авторів для Вікіпедії, можна будь-коли. Головне – дотримуватися стандартів та бути безкорисливим ентузіастом. Бо єдиною винагородою за цю роботу можна вважати увагу Інтернет-користувачів.

 

Автор: Тетяна Новак