Новини
Здоров’я

На Хмельниччині оприлюднили результати опитування про рівень доступності медичних послуг

З метою вивчення думки населення країни в цілому та Хмельниччини зокрема про стан свого здоров’я, а також про рівень доступності медичних послуг органами державної статистики в жовтні 2016 року проведено опитування серед домогосподарств, що брали участь у вибірковому обстеженні умов їхнього життя.

Результати опитування продемонстрували, що більше 40% населення області оцінили стан свого здоров’я як “добрий”, майже половина – як “задовільний”, кожен десятий мешканець вважав його “поганим”.

Серед регіонів України найміцнішим здоров’ям змогли похвалитися мешканці Львівської та Чернівецької областей, де майже дві третини вважали себе здоровими. Водночас найбільш хворобливими виявилися мешканці Чернігівщини, серед яких кожен шостий скаржився на поганий стан здоров’я.

На Хмельниччині протягом року, що передував опитуванню, 96% домогосподарств потребували медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя. Дві третини населення хворіли протягом цього періоду. Кожен третій мешканець області мав хронічні захворювання. Найпоширенішими хворобами вже традиційно були названі гіпертонія та серцеві захворювання.

За медичною допомогою переважна більшість наших краян (дев’ять із десяти) зверталися до поліклініки, вісім із ста відвідали сімейного лікаря. Кожен сотий мешканець області віддав перевагу платним медичним установам та приватно практикуючим лікарям.

Доступність медичної допомоги значною мірою залежить від фінансових можливостей родин. Слід зазначити, що серед домогосподарств, які потребували медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя, чотири із ста не змогли задовольнити свої потреби. Основною причиною недоступності переважна більшість домогосподарств, як і в попередні роки, вказала занадто високу вартість ліків, медичних товарів та послуг охорони здоров’я. Серед осіб, які повідомили, що протягом року лежали в лікарні, 83% змушені були брати з собою ліки, 42% – постільну білизну, 57% – їжу і лише кожен шостий не брав нічого із перерахованого.

Програмою опитування було також передбачено вивчення питань народжуваності дітей. За його підсумками на Хмельниччині 9 із 10 жінок у віці 15 років і старші, за своє життя народжували дітей. Серед них 43% народили по двоє дітей, дещо менше (40%) – по одній, кожна шоста – це багатодітна мама, що народила трьох і більше дітей. Первістка, як повідомили жінки, в основному народжували у віці 20–24 років.

Автор: Адміністратор сайту