Новини
Події

Другий медіа форум у Кам’янці-Подільському: про що говорили, чому навчилися

Протягом трьох днів – з 21 по 23 квітня – у Кам’янці-Подільському проходив ІІ Медіа форум, у якому взяли участь журналісти і студенти журфаків. Програма заходу була дуже насиченою, адже у часі проведення форуму співпало з офіційним відкриттям туристичного сезону у Кам’янці-Подільському.

Учасників форуму привітали представники місцевої влади, Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка. Знані та досвідчені фахівці в галузі медіа провели цикл лекцій, тематика яких включала актуальні питання. Про стандарти професійної журналістики говорив Роман Кабачій – публіцист, історик, медіа-експерт з Києва. Проблематику авторського права і особливості його реалізації у мережі інтернет розкрив юрист Центру демократії та верховенства права CEDEM з Києва Алі Сафаров, а його колеги Христина Буртник та Катерина Кулина ділилися тим, як журналісту реалізувати право на доступ до інформації.  Соціальна відповідальність журналіста була темою доповіді викладача Українського гуманітарного інституту Світлани Петренко. Своїм досвідом у створенні конвергентної редакції поділилася головний редактор ресурсу “Накипело” Олена Лептуга з Харкова. Особливий інтерес у учасників форуму викликала лекція Олександра Щелокова та Анастасії Розлуцької про  е-інструменти для проведення журналістських розслідувань. Разом з Віктором Пічугіним, головою і співзасновником “Громадського телебачення.Харків” обговорили нові тренди соціальних мереж для ЗМІ.

Виступили також Тетяна Кузнецова, медіа-експерт з Одеси, доктор наук із соціальних комунікацій  з лекцією “Заговори, щоб я тебе побачив”, Леся Ярошенко, інформаційний менеджер українського форуму благодійників з КНУ ім. Тараса Шевченка, яка розповіла про соціальну рекламу для внутрішньо переміщених осіб. Професор кафедри реклами і мови ЗМІ Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. Степана Дем’янчука з Рівного Юрій Фінклер розкрив тему постмайданної влади і медіа та їх взаємодії.

Звичайно, не забули і про інтегровані комунікаії у туризмі, тенденції та проблематику їх використання. Про них розповіла Марина Калініна, доцент інституту журналістики КНУ ім.Тараса Шевченка.

Завершився форум надзвичайно цікавим виступом Олени Тараненко, журналістки з Донецька,  викладача журналістики Донецького національного університету ім.Василя Стуса. Вона зробила  аналіз діяльності українських медіа у умовах  смислової війни та використання чужих смислів і  навела яскраві приклади. Присутні досить активно долучилися до обговорення теми. Пані Олена згадала про події у Донецьку 2014 року, які довелося пережити їй і її колегам.

Загалом ІІ медіа форум став майданчиком для обміну досвідом, знайомства з цікавими проектами. Зустрічі проходили у теплій, дружній обстановці. Сертифікати про участь у форумі гості і учасники отримали у Залі Магдебурзького права, що додало особливого значення події.

 

Автор: Алла Самойленко