Новини
Здоров’я

Славутський район – на другому місці в області за кількістю покусаних собаками людей

Для невеликого міста це серйозна проблема. За минулий рік до лікарні звернулося 148 людей з укушеними ранами. З них 78 осіб було вакциновано. Вакцина в лікарні була на початку року та наприкінці. За перший квартал цього року зафіксовано 40 пацієнтів, що постраждали від укусів тварин, з яких 28 отримали щеплення, 8 – пройшли стаціонарне лікування, – повідомив «Славута NEWS» з посиланням на завідувача травматологічного відділення Славутської ЦРЛ Андрія Ігнатишина.

Проте є чимало людей, які, ставши жертвою нападу тварин, не зверталися до лікарні по медичну допомогою, а лікувалися самостійно вдома. Тому кількість укушених є значно більшою від офіційних статистичних даних.

Також Славутчина є ендемічним регіоном як по сказу, так і по правцю. В тамтешніх лісах живуть дикі тварини (лисиці, вовки тощо), які переносять сказ. Вони можуть контактувати з безпритульними чи навіть домашніми тваринами й, відповідно, інфікувати їх. Це означає, що в регіоні є постійна небезпека інфікування людей цією хворобою.

На сьогодні в Славутській лікарні повноцінного профілактичного екстреного лікування сказу провести не можуть, тому що немає в наявності гамма-глобуліну. По Хмельницькій області на сьогодні лише шість районів закупили цей препарат. Наразі ж проводиться вакцинація лише анатоксином.

Автор: Тетяна Новак