Новини
Політика

Підвищення мінімалки – піар-хід без реального покращення життя для українців, – експерт

 

Підвищення мінімальної зарплати вдвічі – чудовий піар-хід для чинної влади, проте реального полегшення життя українцям не принесе. Навпаки, життя малому і середньому бізнесу чинна влада суттєво зіпсувала новаціями, які ухвалили народні обранці і підписав Президент, – наголошує експерт, аналітик, член дорадчої групи при Кабінеті міністрів України Наталія Потапова.

Підстави для таких суджень довго шукати не треба. Достатньо зазирнути в  затверджену КМУ  тарифну сітку, у якій знівельовано різницю в розмірі зарплат низькооплачуваних  працівників і тих, у кого висока кваліфікація.

Твердження, що з нового року усі заживуть краще суттєво перебільшене, адже, до прикладу, зарплати бюджетників розраховуватимуться не від мінімальної зарплати, а від мінімального тарифного розряду.  Він же  у 2017 році зріс всього в 1,3  із 1118 до 1600 гривень. То ж тепер всі бюджетники, котрі за своїм тарифним розрядом мали би отримувати 1600 і трохи більше, отримають за січень  доплати до законодавчого мінімуму – 3 200 гривень, А ті, у кого тарифні ставки були вищими, надбавку не особливо відчують. Наприклад, якщо зараз няня в садочку за своєю тарифною сіткою мала б отримати 1 600, вона отримає  3,2 тис. гривень грязними (не варто забувати, що 3200 – це неоподатковуваний мінімум, а податки ніхто не відміняв: ні ПДФО ні ЄСВ). А вихователь із зарплатою  в  3 тис. гривень до нового року , отримуватиме 3 900 гривень в 2017-му.

То ж, по суті, знову  влада повернулася до піару зразка 2010 року. Зарплати бюджетників просто зрівняли. Як і тоді, збільшення доходів відчують лише найменш кваліфіковні працівники. Проте тоді  такий крок став  хорошим піаром для влади. А тепер стане і для чинної.

Що ж до зарплат, зайнятих у приватному секторі, то вони мають теж зрости до законодавчо встановленого мінімуму у 3200 гривень.  Для державної та місцевих скарбниць, це в теорії мало би стати 100% плюсом, оскільки автоматично має призвести до подвоєння податків  та зборів. Однак, на практиці стан справ може бути не таким оптимістичним. Бізнес,  змушений платити мінімалку 3200  і чималі  податки, шукатиме шляхи для оптимізації виробництва. Або скидати зайвий баласт у вигляді найманих працівників,  чи, що теж реалістично, – глибше заховається у тінь від перевірок і захмарних штрафів.

Для великого бізнесу 3200 гривень мінімальної зарплати закладеної у собівартість виробництва може стати надвисоким бар’єром для конкурентоспроможності продукції. Відтак, зниження обсягів продажу знову ж призведуть до скорочення обсягів виробництва, переведення працівників на погодинну оплату праці і неповний робочий день, а то й до скорочення тих, без кого виробництво не суттєво втратить.

Таким чином, підвищення мінімалки може спровокувати зростання безробіття. А замість зростання надходжень до бюджету в реальності отримаємо збільшення витрат на виплати по безробіттю.

Автор: Тетяна Новак