Новини
Політика

Хмельниччина освоїла рекордні суми грошей на реалізацію програм соціально-економічного розвитку

Із 462 мільйонів гривень, які Хмельниччина отримала 2016 року на реалізацію програм соціально-економічного розвитку ще два тижні тому на казначейських рахунках висіло понад 70 мільйонів гривень тільки в ОТГ, не кажучи про рахунки обласного та районних бюджетів, міст обласного значення. Проте в останні дні року картина суттєво змінилася.
Так, із майже 114 мільйонів гривень що надійшли в область як цільові кошти державного фонду регіонального розвитку, трохи більше 94% вдалося освоїти. По 14-ти програмах кошти освоєні на 100% і роботи повністю завершені. Однак стовідсоткове освоєння коштів ще не означає, що той чи інший проект, на який були виділені гроші не був реалізований. Із 37 проектів, на які спрямовувалися цільові кошти 25 вдалося повністю завершити. Інша біда, що кошти, які вдалося зекономити за рахунок тендерних процедур та електронних закупівель, розпорядники коштів не зуміли вчасно спрямувати на реалізацію інших проектів. Серед таких – смт. Чемерівці. Тут ефективно провівши тендер на реконструкцію водопровідних мереж зуміли зекономити 825 тисяч гривень. Проте, вчасно реалізувати інший проект на зекономлені гроші не змогли. Тож уся економія тепер повернеться в державний бюджет. Загалом же по області більше шести мільйонів із майже 14-ти будуть повернуті в державну скарбницю.
Водночас є й такі території, де не зуміли в повній мірі освоїти виділені гроші. Серед незакінчених об’єктів – дошкільний закладу «Пізнайко» у селі Григорівка Старокостянтинівського району. На його реконструкцію було спрямовано 1 мільйон 97 тисяч гривень. Освоїти спромоглися тільки 758тисяч. То ж тепер дата завершення реконструкції під знаком питання. Об’єкт потрапив у перелік тих 12-ти, які мають бути завершені уже в цьому році. Але коли прийдуть цільові гроші, скільки їх буде і чи вистачить на те, аби в садочку змогли комфортно та безпечно перебувати діти й вихователі – наразі сказати складно.

Для довідки:За різноманітними цільовими програмами 2016 року на виконання інвестиційних проектів Хмельниччина отримала з держбюджету понад 462 мільйони гривень. З яких не зуміла освоїти майже 35 мільйонів. Їх довелося повернути назад в державну казну.

Автор: Тетяна Новак