Новини
Інфраструктура

Вільні кошти! Влада Хмельницького покладе 120 мільйонів на депозит

Розмістити тимчасово вільні бюджетні кошти на банківському депозиті вирішили у Хмельницькій міській раді. Попередньо йдеться про понад 100 мільйонів гривень, з яких приблизно чверть – це кошти від перевиконання бюджету, решта – неосвоєні гроші  за попередній рік.

«Минулого року ми отримали перевиконання бюджету близько 30 млн. грн. Крім того, маємо на перше число перевиконання міського бюджету – це десь 100-110 млн. грн. Це і є вільні кошти, які ми зараз можемо використати для того, щоб на них громада заробила додаткові надходження до бюджету. Кладемо десь 120 мільйонів на 11 місяців під 20 відсотків, і громада може заробити додаткових 22 мільйони гривень», – прокоментував таке рішення заступник Хмельницького міського голови Андрій Бондаренко.

У конкурсі на розміщення депозиту взяли  участь чотири державних банки: УкрексімБанк, УкргазБанк, Ощадбанк та ПриватБанк. До комісії, що визначала переможця, увійшли представники міськвиконкому, Служби безпеки України, депутати та уповноважений міськради з боротьби з корупцією. Обрали ПриватБанк, оскільки, за словами посадовців, саме там запропонували найбільшу процентну ставку. У міській раді кажуть: вперше такий спосіб примноження бюджетних коштів застосували минулоріч та заробили понад 13 мільйонів гривень. Додаткові кошти планують розподілити під час чергової сесії.

Тим часом, на думку економістів, такі фінансові операції хоч і вигідні, але у сучасних українських реаліях можуть виявитися ризикованими.

«Наприклад, якщо гроші потрібні саме у конкретний момент (зокрема, на ремонт дороги), а їх на той час  нема, то нічого доброго від такого примноження бюджетних коштів не буде. Інший ризик пов’язаний із сучасною нестійкою ситуацією  у банківській сфері України та девальвацією нашої національної валюти», – вважає кандидат економічних наук Віталій Нянько.

Автор: Тетяна Новак