Новини
Суспільство

У Нью-Йорку реабілітують військових з Кам’янеччини

Війна в Україні продовжується… На жаль, поранених  хлопців стає все більше. Кожний із них  бореться з важкими травмами, дехто взагалі опиняється між життям та смертю.

Під час виконання завдання в зоні АТО кам’янчанин, полковник інженерних військ, Віталій Галіцин отримав важкі поранення черевної порожнини, кінцівок та очей. 

Галіцин Віталій – інструктор особового складу батальйону. Їхня частина стояла під Новоазовськом, де була відбулася диверсія з метою знищення підрозділу інструкторів. Двох його колег було вбито, Віталій був тяжко поранений, переніс декілька операцій.

Однак є люди, які підтримують наших бійців у такий важкий для них час. Зараз Віталій знаходиться на лікуванні у США. Там йому домогають наші земляки із української діаспори. Зокрема, це фонд «Відновлення ураїнських солдатів» (президент фонду Ірина Ващук).  Вони допомагають Віталію із необхідним лікуванням та повністю його підтримують.

Кам’янецькі волонтери із благодійного фонду «Руки Лебеді» постійно співпрацюють із земляками у інших країнах.

У США є чимала кількість українських родин-волонтерів, які не залишаються осторонь проблем наших військових. Це сімї Козак – Богдан, Дарія, Іван,; Садові – Тарас, Галина, Володимир, Юлія; Антонів – Богдан, Оксана, Юрій, Соломія.

«Я вражена тим, наскільки дружні наші земляки  за кордоном. Вони відразу відгукнулися на наше прохання домогти  пораненим хлопцях. Розуміючи, що це великі труднощі та кошти, почали допомагати нам з усіма необідними документами. Зараз Віталій Галіцин проживає у родині нашої землячки Дарини Тимець. Це люди із щирою душею. Вони допогають йому вилікуватися та комфортно почуватися далеко від дому.

Віталій – сильним духом чоловік. Незважаючи на те, що він опинився у складній життєвій ситуації, памятає своїх побратимів. Саме йому належить ідея лікування Василя Чекмана у США.  Ми зі свого боку будемо намагтися їх постійно підримувати» – розповідає волонтерка пані Іоланта.

Вражає бажання Віталія , який сам перебуває в важкому фізичному стані, допомогти ще одному нашому бійцю – Василеві  Чекману.

Чоловік отримав важкі травми хребта  у боях під Сєвєродонецьком на Луганщині. Самотужки родина не може зібрати гроші на лікування та тривалу реабілітацію бійця.

Василь з села Сокіл Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. З дружиною Інною виховують двох дітей – Настю 7 років та Іванка  3 роки. Чоловік переніс кілька важких операцій.

Іоланта Остапишина підготувала усі необхідні документи, щоб Василь Чекман зміг пройти необхідне йому лікування у США.

«Ми ще не знаємо, чи візьмуться за нього медики і фонд допомоги, але вчинок Віталія заслуговує найбільшої поваги. Ми своїх не лишаємо!» – розповідає Іоланта.

Волонтерка привезла до США подарунки для наших земляків-волонтерів :  прикраси ручної роботи та прапор міста, як частинку батьківщини.

Наша волонтерка з теплом у серці ділиться враженнями від побаченого : «У далекій Америці, за океаном – б’ються палаючі українські серця! Не можу не поділитися тим, що так вразило і зігріло душу: невеличка квартира на Манхеттені. Чотири усміхнених обличчя і лиш одне з них знайоме – наш Віталій. Він тут вже майже три місяці. Знайомимося. Пані Дарина, в її сім’ї живе Віталій. Хоча я бачу її  вперше, одразу здається, що ми знайомі все життя. Відкрита, щира посмішка, украінська мова, якій можна було б повчитися багатьом, гумор оптимістки… Наш Галіцин Віталій – один з багатьох військових, яким тут допомогають наші рідні українські американці . Revived Soldiers Ukraine – фонд допомоги пораненим солдатам Украіни робить величезну роботу. Згуртувавшись, наші українці жертвують кошти, щоб врятувати життя нашим хлопцям. Кожен з них має тут родинне тепло і постійну увагу, не почуває себе на чужині, а це найважливіше…

Джерело: “Вечірній Кам’янець” 

Автор: Алла Самойленко