Новини
Суспільство

На Хмельниччині зруйнувалася історична пам’ятка

Ущент зруйновані дах і стіни – все, що залишилося від пам’ятки місцевого значення ХІХ ст., відомої під назвою «Млин Ірафа», що розташована в каньйоні р.Смотрич, на вул.Видрівка, 23.

Ще на фото, зробленому 19 грудня 2016 р., ми бачимо стіни споруди і провалений дах, а вже 22 грудня на цьому місці – лише купи каміння. Який катаклізм спричинив таке раптове руйнування – має з’ясувати поліція, адже після чергового звернення міської влади до місцевої прокуратури та поліції про руйнування пам’ятки відкрито кримінальне провадження, передбачене ч.2 ст.298 ККУ.

Пам’ятка архітектури місцевого значення «Млин Ірафа ХІХ ст.» із 30-х рр. ХХ ст. ще до 2005 р. використовувалася як цех із виробництва соків і плодових вин, її приміщення багато разів добудовувались і перебудовувались.

З 2010 р. млин Ірафа перебував у приватній власності ПП «Полуботкін», а з 2014 р. – Дмитра Полуботкіна. Вже тоді було зафіксовано аварійний стан пам’ятки, який швидко погіршувався, та жоден із власників не вжив заходів для її порятунку. 2015 р. Дмитро Васильович був притягнутий до адміністративної відповідальності за невжиття заходів щодо належного утримання пам’ятки й ухиляння від підписання охоронного договору, та відбувся лише незначним штрафом.

Натомість пам’ятку безповоротно втрачено. Та чи понесе її власник заслужене покарання? І чи не дочекаються інші аварійні пам’ятки аналогічних «некрологів»?

Наталія Ярова для газети “Подолянин”

Автор: Алла Самойленко