Новини
Події

То чиє ж сміття під Кам’янцем?

Близько 40 тонн гнилих відходів та смердючого непотребу раптово виросло на сміттєзвалищі села Довжок. Мешканці селища переконані, що сміття – не їхнє, а привезене вантажівками із культурної столиці України. Але поки з доказів – лише чеки.  Журналісти «20 хвилин»  намагалися з’ясувати, чиє сміття насправді.

Село Довжок розташувалося майже за 10 хвилин їзди автівкою від Кам’янця-Подільського (якщо прямувати через Старе місто). Щоправда, знайти сміттєзвалище, де горою вивалене «чуже» сміття, спершу виявилося не так і легко.

Те, що тут скидають нечистоти й відходи, видно здалеку завдяки яскравим поліетиленовим пакетам. Вітер та собаки порозносили їх уздовж дороги. Але на перший погляд це – звичайне сільське сміттєзвалище, частково присипане землею.   Та, якщо пройти трохи далі, за ті сміттєві кургани, серед поля  майже охайно викладено ті «40 тонн львівського сміття».

Натрапили на старі газети, чеки із закладів харчування та мережевих супермаркетів, наклейки від пошових бандеролей.

Газету «Експрес» можна придбати в будь-якому місті.

«Мак Дональдс» є теж не лише у Львові.

На наклейках із посилок «Нової Пошти» вказані різні міста, в тому числі й Київ.

Брудний мішок, на якому написано «Чуднівський солод» (а Чуднів – то місто у Житомирській області).

Єдине львівське, на що натрапили – чек із аптеки у Львові, що знаходиться по вулиці Наукова, 51.

У facebook  є світлина із чеку з магазину Львова. Той теж знаходиться по вулиці Наукова, 59-61. Зазначені адреси – то майже година пішки до Стрийської автостанції. Цілком імовірно, що хтось придбав собі цигарки та горілку в магазині, а потім забіг по дорозі в аптеку й поїхав автобусом до себе додому.

Голова Довжоцької територіальної громади Руслан Рябий журналістам розповів: назбирав чимало доказів, що сміття саме із міста Лева. Тому переконаний, що непотріб звезли саме звідти.

До поліції Руслан Рябий звернувся 23-го січня. Саме тоді він побачив «свіже» сміття. За словами сільського голови, ймовірно, що купа непотребу з’явилася напередодні, 21 або 22 січня.

“Докази – тільки чеки. Тільки виявив це – зателефонував голові райдержадміністрації. Звернувся в поліцію. Зафіксував у facebook. Але я розумію, що то є наша проблема – ніхто вже за цим сміттям не приїде чи зі Львовом судитися. Будемо в черговий раз наводити порядок на нашому смітнику та й приберемо”, – каже Руслан Рябий.

У районній раді Руслану Рябому порадили:  «Це все треба оприлюднювати, щоб це все припинилося».

“Поліція склала протокол, зафіксували близько 40 тонн сміття”, – відзначив Руслан Рябий.

Зателефонували журналісти начальнику Кам’янець-Подільського районного відділу поліції. У поліції сказали, що поки тільки розбираються із цим випадком. Відкрили справу й намагатимуться встановити всі обставини: “Подія зареєстрована в ЄО. По цьому факту проводиться перевірка. Хто привіз сюди сміття, поки не встановили”, – прокоментував Ігор Кшемінський.

На питання, що робитимуть, якщо раптом знову побачать уже нову купу сміття, Руслан Рябий відповів: “Знову будемо оприлюднювати. Та ж не будемо його грузити і назад везти у Львів. Спецтехніку – прибрати і все. Щоб контролювати – треба наймати людину. Але ж не буде хтось ночувати на смітнику. Самі розумієте – це треба облаштувати місце. А з 2008 року – це паспортизоване сміттєзвалище. Для села його вистачає. Тож будемо впорядковувати”.

Автор: Тетяна Новак