Новини
Суспільство

Хліб дорожчає, обсяги виробництва падають

З 1 лютого на Хмельниччині подорожчав хліб. Виробники пішли на такий крок, щоб не працювати собі у збиток. З нового року в Україні зросла мінімалка – тож працівникам пекарень треба платити більше. Окрім того, подорожчали енергоносії та борошно.

Зараз Хмельницький хлібокомбінат відпускає буханець білого хліба за ціною 8 гривень. В кожному магазині на власний розсуд роблять «накрутку» і дорогою до покупця хлібина дорожчає до 9-ти гривень. Через підняття цін уже зменшився попит на продукцію, люди почали менше купувати хліб. Тож підприємці змушені зменшувати обсяги виробництва, розповідає комерційний директор Хмельницького хлібокомбінату Сергій Білик: “Люди більше зараз спрямовані те, аби не мати боргів за комунальні послуги. Якщо раніше купували буханку хліба додому, то зараз купують і половинку, і четвертинку. Обсяги виробництва на сьогоднішній день вже впали, за добу ми виробляли 45 тонн продукції, зараз – на 1-1,5 тонни менше. Але ми змушені підняти ціну, щоб втримати хоч якийсь відсоток рентабельності по нашому підприємству”.

Нинішнє підняття цін на 10% – лише початок, кажуть на хлібокомбінаті. У квітні в черговий раз подорожчає газ для промислових підприємств, тож за два місяці хліб може ще додати у ціні.

Автор: Тетяна Новак