Новини
Суспільство

Відтепер і хмельницькі митники застосовують європейські стандарти

Працівники Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС з міста Хмельницького взяли участь у семінарі щодо вивчення митних прототипів Європейського Союзу «Customs Blueprints», який проходив в рамках Інструменту технічної допомоги та обміну інформацією (TAIEX) у  Києві.
Учасниками заходу було понад 40 фахівців, які представляли усі профільні департаменти ДФС. Слід відмітити, що, крім представників ДФС, семінар відвідали представники Урядового офісу з питань європейської інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України.
Customs Blueprints – це практичні інструкції, вироблені на підставі діяльності ЄС. Вони являють собою еталон для використання митною адміністрацією з метою оцінки роботи та організації власного шляху до побудови сучасної митниці.
Основною метою семінару стало ознайомлення керівних кадрів ДФС та інших представників зацікавлених державних органів з митними прототипами «Customs Blueprints», які вийшли в редакції під назвою «Шляхи до покращення».
Також організатори заходу поставили перед собою ще одну мету – прагнення експертів ЄС донести до слухачів важливість правильності розробки та застосування методів запровадження митних прототипів. При цьому вони наголосили, що готові і надалі надавати допомогу в реформуванні митниць ДФС у рамках інструменту TAIEX.
Кінцевим результатом роботи експертів має стати допомога Україні в здійсненні митних реформ та підвищенні ефективності митниць і потенціалу митних адміністрацій, за допомогою використання оновленої версії «Customs Blueprints» як основоположний документ.
У процесі семінару учасники заходу ознайомилися з короткою історією виникнення митних прототипів, основними положеннями нормативно-правових актів ЄС, які стосуються митного законодавства, а також з методологією роботи з митними прототипами та практичними прикладами з європейського законодавства. Для загального розуміння особливостей використання прототипів експерти забезпечили проведення практичних занять з реалізації основних постулатів тих чи інших прототипів. Відзначено широкі можливості використання «Customs Blueprints» для спрощення митних процедур.
Участь керівних кадрів ДФС у семінарі, у першу чергу, підвищить професійну компетентність представників, відповідальних за профільні напрямки діяльності, адже персональна відповідальність – це основа успіху в розумінні європейських норм, по-друге, допоможе визначити основні вектори подальшого розвитку митниць ДФС.

Автор: Адміністратор сайту