Новини
Суспільство

Допомога від держави при народженні дитини – під контролем Центру соціальних служб Хмельницького

Держава гарантує виплату допомоги при народженні дитини. У 2017 році вона становить 41 280 грн., незалежно від того, якою за рахунком народиться дитина. Однак, із збільшенням цієї суми почастішали випадки нецільового використання державних коштів. Нерідко отримувачі не забезпечують належних умов для повноцінного життя та виховання дитини, її безпечного та комфортного проживання.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2014 р. № 623 , «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора» контроль за цільовим використанням державної допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей одиноким матерям та створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей здійснюється центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді шляхом проведення вибіркового обстеження окремих сімей.
Під час відвідування сімей з дітьми, які отримують державну соціальну допомогу при народженні дитини, фахівцями із соціальної роботи складається акт перевірки цільового використання державної допомоги при народженні дитини, де вказуються умови, які створені для виховання та розвитку дитини, перевіряється  наявність у дитини харчування та одягу відповідно до віку та сезону, наявність засобів гігієни, візка та ліжка тощо.
У більшості сімей батьки належним чином піклуються та створюють умови для проживання та виховання дітей. Проте є випадки, коли батьки ведуть асоціальний спосіб життя (вживання алкоголю, антисанітарні умови проживання, недостатня увага до потреб дитини). В таких випадках сім’я ставиться на облік, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах, з нею проводиться відповідна соціальна робота фахівцями. В ході здійснення обстеження спеціалісти центру надають соціальні послуги, а також консультації, проводять бесіди з батьками по попередженню дитячого травматизму, оздоровленню та вихованню дітей.
Якщо є факти нецільового використання коштів виплата державної соціальної допомоги припиняється.
Підставою для цього може бути:
– позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
– відмови отримувача допомоги від виховання дитини;
– нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;
– відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
– тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання, крім дітей, які народилися під час перебування матері в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань за умови перебування дитини разом з матір’ю;
– перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;
– смерті дитини;
– смерті отримувача допомоги;
– виникнення інших обставин.
Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.
Станом на 01 лютого 2017 року фахівцями із соціальної роботи Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді обстежено 59 сімей. Встановлено, що в обстежених 59 сім’ях батьки задовольняють потреби дітей відповідно віку та використовують соціальні виплати за призначенням, жодній сім’ї не припинено виплату.
Відповідно до плану роботи Центру перевірки будуть проводитися і надалі, говориться у повідомленні міської ради

Автор: Алла Самойленко