Новини
Культура

Хмельничанин Сергій Пантюк знову провів свій “Віршень”

10-11 лютого у столиці вже 21 рік поспіль приймав талановитих митців та літераторів Всеукраїнський поетично-музичний фестиваль “Віршень”, фундатором якого є наш земляк, знаний український письменник Сергій Пантюк. Цьогоріч цей, без перебільшення, знаковий фестиваль, який розпочинався під назвою “Під знаком Водолія”, невдовзі став “Сліва-фестом” (від ще студентського псевдо його засновника), а останнім часом ми знаємо його як “Віршень”, зібрав найбільш авангардову поетично-музичну спільноту країни у приміщенні видавництва “Смолоскип”. Традиційним модератором фестивалю виступає сам Сергій Пантюк, який усупереч усім нинішнім негараздам таки знаходить можливості для його проведення, вишукуючи спонсорів та вкладаючи у нього серце, душу та й власні кошти.
“Мій “Віршень” прагне показати суспільству, що українська література є великою та багатою”, — не перестає наголошувати батько-засновник фестивалю попри те, що офіційні інституції, як-от Міністерство молоді та спорту, творчі спілки не квапляться нині підтримати цей знаковий мистецький проект, що опікується насамперед молодими талановитими поетами, прозаїками, музикантами. До речі, фестиваль дав путівку в творче життя багатьом відомим нині митцям, а його засновник створив не менш цікавий видавничий проект, яким популяризує творчість учасників фесту. До речі, Сергій Пантюк мріє видати антологію з кращих поетичних творів, озвучених на фестивалі впродовж усієї його історії.
Такі тексти, пісенні, бардівські та музичні твори звучали і цьогоріч, про що переконливо свідчила реакція доволі масової фестивальної спільноти, серед якої випадкових людей, повірте, не було. Важливо, що на цьому творчому майданчику однаково комфортно почуваються вже визнані літературні чи музичні гуру, на кшталт поетів Івана Андрусяка, Олега Коцарєва, письменників братів Капранових, гуртів “Рутенія”, “Шпилясті кобзарі”, так і тих, хто тільки-но на початку свого творчого шляху.
А розпочався фестиваль новим проектом “Рядки з передової”, який відкривав по телефону з-під донецьких Пісків відомий поет, вчорашній фронтовик, а нині волонтер Борис Гуменюк. Продовжили його вчорашні бійці, а нинішні волонтери, поети та барди Ярослав Платмір, Влад Сорд, Олекса Бик та Олена Задорожна. До речі, Олексі та Олені на фестивалі вручили дипломи лауреатів премії ім. Якова Гальчевського “За подвижництво у державотворенні”, а голова громадського комітету премії Богдан Теленько представив й інших її лауреатів з поетично-мистецького цеху. Зокрема наших земляків — письменницю, громадську діячку, волонтерку Оксану Радушинську та поета-барда і волонтера Ігоря Білого.
Серед творчих родзинок цьогорічного фестивалю і розділи “Поетичні відкриття”, “Поети з гітарами”…
Важливо наголосити і на загостреній україноцентричності цьогорічнього “Віршня”, який і далі продовжує свою незмінну традицію підтримки талановитих митців з різних творчих спільнот.

На фото: Сергій Пантюк та  Олекса Бик

Джерело: газета “Проскурів”

Автор: Алла Самойленко