Новини
Події

Хмельницький святкував Масляну піснями, хороводами і подільськими різносолами

Субота у Хмельницькому була по-справжньому святковою і веселою. У сквері ім.Шевченка хмельничани і гості обласного центру згадали, як святкували Масляну в давнину, посмакували смачними стравами і послухали веснянок. Кухарі чотирнадцяти місцевих ресторанів прямо на місці поведення фестивалю вуличної  їжі показали свою майстерність та почастували гостей традиційними подільськими смаколиками і стравами сучасної кухні. Було все: і гарячі млинці, і печена картопля, ковбаски, стейки, навіть смажене порося. Все це розліталося миттєво з пателень і мангалів. Частували людей і вишуканими салатами, десертами та напоями.

Особливу атмосферу створило оформлення фестивалю вуличної їжі, а надто – розважальна програма. До Хмельницького завітали художні колективи з Білогірського району, Кам’янця-Подільського і Деражні.  Зі сцени лунали  українські пісні, а поряд молодь водила хороводи.

Побачили гості фестивалю і сценки з народного фольклору –  Колодія, який у часі збігався з останнім тижнем перед постом. На Поділлі у давнину хлопці пригощали дівчат горілкою, пивом, солодощами — купували (запивали) Колодку. У подяку за це кожна дівчина вишивала перкалеву хусточку, оздоблюючи її квітками та ініціалами свого обранця, та дарувала йому на Великдень — повертала Колодку. Такі обряди нерідко завершувалися укладанням шлюбу. Показали цей народний обряд аматори з Білогірщини. До постановки могли долучитися усі бажаючі. Такі автентичні обрядові пісні можна почути хіба що зі сцени, та й то зрідка. А на цьогорічному фестивалі це стало родзинкою.

Хоч на вулиці було прохолодно, це не злякало учасників фестивалю. До самого вечора у міському сквері лунала музика і повітря наповнювалося смачними ароматами проскурівских смаколиків. Після такої вуличної дегустації гурмани і поціновувачі смачної кухні  знають, кухарі яких ресторанів дійсно є майстрами своєї справи і куди можна піти смачно попоїсти з сім’єю чи друзями.

Фестиваль вуличної їжі у Хмельницькому пройшов уже вдруге. Не раз під час заходу лунало запитання: чи буде продовження, чи стане це традицією? Адже хмельничани дуже позитивно сприйняли ініціативу проведення «Проскурівських смаколиків». Організатори заходу – ТРК «Поділля центр» – відповідають ствердно.  Такі фестивалі цікаві і подолянам, і усім, хто хоче познайомитися Хмельниччиною, дізнаватися щось нове про подільський край і вміє отримувати задоволення від життя.

 

Джерело: “Хмельниччина туристична”

 

Автор: Алла Самойленко