Новини
Суспільство

Померла багатодітна мати, батько намагається усиновити п’ятеро дітей

У 29-річної Анни Прокопчук з села Капустяни Новоушицького району перед Новим роком різко підвищилася температура. 1 січня жінка звернулася до центральної районної лікарні.

  • Приїхали ми в Нову Ушицю, жінку оглянули, сказали защемлення нерву. Виписали мазь, – розповідає цивільний чоловік Анни Ярослав Терех. – Приїхали додому, але температуру збити так і не змогли. Поїхали до Віньковецької ЦРЛ. Там встановили діагноз: двостороння пневмонія. Поклали в стаціонар.

За 10 діб жінці стало краще, тож її відпустили додому. За два тижні вона мала приїхати на перевірку.

  • Перед самою перевіркою у неї знову різко піднялася температура, – продовжує Ярослав Терех. – Ми вирішили їхати в обласний центр, там і спеціалісти і обладнання кращі. За два тижні ніби сталося покращання, та нас лікар попереджав, що небезпечними можуть бути чотирнадцята і двадцять перша доба. 12 лютого мені зателефонували і сказали – дружини немає.

Без матері залишилося п’ятеро дітей. Найстаршому Олександру – 9 років, Анатолію – 8, Іллі – 5 років, а двійняткам Денису та Богдану нещодавно виповнилося три роки.

Двоє старших дітей від першого невдалого шлюбу Анна Прокопчук.

  • Ми були проти того, аби вона виходила заміж, – розповідає тітка Анни Лариса Каплун. – Той Андрій постійно пив і бив її. У дітей останнє забирав. Непутьовий був. Коли одружувалися він узяв її прізвище Прокопчук.

З квітня 2010 року Анна у цивільному шлюбі з Ярославом. Першим у родині народився Ілля. Однак оскільки тоді жінка офіційно ще не розлучилася із першим чоловіком, у свідоцтві про народження Ілля записаний як Андрійович. Згодом народилися двійнята, але у свідоцтві діти вже зазначені як Ярославовичі. Однак нагадаємо, у всіх прізвище Прокопчук.

  • Після смерті жінки приїхали з районної служби по справах дітей, – каже Ярослав Терех. – Почали, а може вам важко, а в нас 60 сімей на усиновлення стоїть. І головне, що старші їх не цікавили, а саме молодші. Та як же я своїх дітей віддам!? Вони разом виросли, вони усі мене батьком називають. Я почав збирати необхідні документи на усиновлення.

Наприкінці лютого відбулася комісія у справах дітей, на котрій досить бурно обговорювалися питання про багатодітну сім’ю.

  • На комісію запросили ймовірного батька двох дітей близнят, – говорить заступник голови Новоушицької РДА Петро Магур. Чиновник головував у комісії по справах дітей. – Він підтвердив, що він є біологічним батьком, і хоче встановити батьківство. Але документально ми не бачимо, що він є батьком.

Після розлучення Анни Прокопчук з Андрієм, останній ще у 2011 році виїхав з села на свою батьківщину у Придністров’я. З тих пір його ніхто не бачив. Через поліцію подали його у розшук, адже документально  його троє старших дітей.

  • На комісію також запросили і матір Ярослава, котра також виявила бажання допомагати у вихованні дітей, – продовжує Петро Магур. – Після довгої дискусії дітей вирішили влаштувати у сім’ю ймовірного біологічного батька (Ярослава Тереха редакція).

А що буде, коли об’явиться інший батько, котрого діти навіть не пам’ятають. Адже згідно закону саме він має права виховувати трьох старших дітей.

  • Розлучати дітей це злочин, так не можна, – втираючи сльози каже мати Ярослава Надія Терех. – Якщо не дав їй Бог життя, то дітей не треба розлучати. Вони і самі цього не хочуть.
  • Ми любимо папу, і хочемо жити разом, – каже 5-річний Ілля.

Дорослі як можуть намагаються пояснити дітям де поділася їх мати. Сашко з Анатолієм мовчать, а молодші вважають, що їх мати на небі.

  • Мама наша ангел, і з неба дивиться на нас, – каже Ілля.

Наразі Ярослав Терех зібрав необхідні документи і через суд встановлюватиме батьківство над трьома молодшими дітьми. Щодо двох старших, то чоловік подав документи на опікунство.

Ми слідкуватимемо за подальшим перебігом подій.

 

Автор: Адміністратор сайту