Новини
Суспільство

Роми як стихійне лихо автовокзалу у Кам’янці-Подільському

Проблема з людьми ромської національності на Кам’янець-Подільському автовокзалі виникла близько року тому і з кожним днем вона лише загострюється. Протистояння між пасажирами і працівниками автостанції з одного боку та непроханими гостями з іншого досягнуло свого апогею. Майже щоденні звернення у поліцію результатів не дають. Працівники автостанції змушені були звернутися до свого вищого керівництва та до журналістів. –

“Це просто жах якийсь, – скаржиться диспетчер автовокзалу Євгенія Чорна. – Ці люди проходу не дають. Циганчата бігають, перед усіма мочаться у вазони. Погляньте, майже всі посохли. До людей чіпляються. Вчора на четвертій платформі мама з дитиною в автобус сідала. Дитина шоколадку в руках тримала, то циганча прибігло, вихопило у неї з рук і побігло. Усі зауваження у непроханих гостей викликають лише агресію”.

“Як зробиш їм зауваження, то вони тебе проклинають, навіть можуть чимось кинути, – продовжує Євгенія. – Перед людьми соромно. У нас же туристичне місто, пасажири кожен день скаржаться.

“Роми просто таки паралізують роботу кас. З восьмої ранку, як тільки каси відкриваються, вони вже тут. Малі зі стаканом просто таки вимагають у пасажирів гроші. А старші цигани стоять і спостерігають. Я одному зробила зауваження, то він мені шмарклі по склу розмастив. А як якогось захмелілого помітять, то одразу його обсідають, і за хвилину вже обчистили. І так з ранку до самого закриття”, – говориться касир Антоніна Катеринчук.

Працівники автовокзалу ледь не щодня звертаються у поліцію, та користі від того мало. Усе відбувається за наступним сценарієм: телефонний дзвінок, довгі розпитування чергового.За цей час ромів наче вітром здуває.

“Приїжджає патруль і питає де цигани, – каже директор Кам’янець-Подільського автовокзалу Володимир Балла. – Патруль їде, за хвилину цигани на місці. Таке враженняя, що поліція з ними у змові”.

“А навіть якщо і когось застають, то поговорять – і на тому крапка, – долучається до розмови Євгенія Чорна. – Ті в один бік, роми –  в інший. А за кілька хвилин цигани знову тут. Хтось їх попереджає про приїзд поліції. І це роблять самі поліцейські”.

Дійшло навіть до відвертих погроз. Жінка працює продавцем побутової хімії у магазинчику, що розташований на території автовокзалу. “Тут купа дрібного товару, то крадуть ледь не щодня, – говорить Лідія. – Напарниця почала сваритися. Циганка їй каже: «Я зараз за рогом поб’ю свою дитину і скажу що це ти зробила. Тебе завтра заріжуть». Вона вже боїться щось казати. Самі роми вважають, що нічого протизаконного не роблять. Природно, що правоохоронці відкидають усі звинувачення і категорично заперечують будь-який зв’язок із людьми ромської національності.

“У вас недостовірна інформація, такого бути не може”, – коментує ситуацію заступник начальника сектору привенції Кам’янець-Подільського відділу поліції Вадим Стельмах. Щоправда і логічного пояснення, як же роми зникають за лічені хвилини саме до приїзду патруля правоохоронець дати не може. Натомість скаржиться на зменшення особистого складу відділку. До того ж, Вадим Стельмах нагадує, що поліція може діяти лише у правовому полі, і заборонити доступ до будь-яких приміщень незакритого типу вони не мають права. Однак правоохоронець запевняє, що після офіційного звернення журналістів цій проблемі приділять більшу увагу. Та працівників і пасажирів це не влаштовує. Директор автовокзалу ініціював збір підписів, котрі разом з колективним листом направить до свого вищого керівництва. “Збираємо підписи, – каже Володимир Балла. – Направимо нашому керівництву, аби воно звернулося до вищого керівництва МВС, щоб вплинули на цю ситуацію. Якось раніше давали раду, патруль два-три рази на день обходив територію вокзалу, і жодних проблем не виникало”.

Автор: Алла Самойленко