Новини
Суспільство

Єдиному в Україні військово-історичному музею у Хмельницькому – 30 років

У Хмельницькому при міському палаці творчості існує  єдиний в Україні військово-історичний музей-панорама. Це – космічна циліндрична двоповерхова будівля. Свідоцтво про реєстрацію  музей  отримав у 1997 році. За роки свого існування він став центром військово-патріотичного виховання, який сприяє формуванню у молодого покоління національної свідомості, любові до рідного краю, свого народу, забезпечення духовної єдності поколінь і призначений для вивчення, збереження та використання матеріальної та духовної культури.

У музеї розміщені матеріали, які розповідають відвідувачам про останні мирні дні, початок війни, звірства німецьких загарбників на території Хмельницької області, боротьбу проскурівського підпілля та партизанських загонів проти фашистів, героїчну боротьбу трудящих в тилу ворога.

На фото – факти злодіянь фашистських загарбників на території області: шибениця на майдані у Шепетівці, фосфоритні шахти в селі Дем’янківці Дунаєвецького району, де фашистські недолюди знищили 2500 мирних жителів, фотоматеріали про злочини фашистів.

Реалістичне заглиблення у війну надає панорама «Звільнення Проскурова», висота 3 м і довжина 40 м, на тлі якої зображені фрагменти боїв та реальна зброя того періоду. Коли стоїш в центрі оглядового майданчика і навколо тебе на 360 градусів на полотні летять кулі, підриваються міни і падають поранені люди, ти відчуваєш себе героєм воєнного фільму. Саме в цьому музеї можна побачити світлини підпільників і офіцерів, що билися за Хмельниччину; табір військовополонених в Раково – Stalag 355; героїв, що рятували євреїв.

Експозиція музею  розповідає про долю проскурівських євреїв під час окупації, про героїчну боротьбу і подвиги проскурівчан – танкіста В.Вайсера та льотчика Прсайзена. На фото зображені пам’ятники на місцях поховань єврейського населення – жертв фашистського режиму. На стенді “Хто спасає одну душу – спасає увесь світ” фотографії наших земляків – подолян, які під загрозою смерті рятували євреїв від смерті. Усім цим мужнім людям присвоєно звання “Праведників народів світу”. Матеріали для експозиції представили працівники обласного фонду ХЕСЕД БЕШТ.

В експозиції – тогочасні листівки, плакати, які друкувалися підпільниками і таємно розвішувались на вулицях міста з закликами до боротьби проти ворога. Ці матеріали повідомляли жителям про останні події на фронті.

Окремий стенд присвячений Проскурівсько-Чернівецькій операції 1944 року, в результаті якої було визволено Хмельницький і область  від німецько-фашистських загарбників.

Важливе місце у роботі панорами займають екскурсії. Щорічно панораму відвідують більше 2000 школярів та дорослих. Це – учні усіх шкіл міста, школярі області, учні ВПТУ, медучилища, курсанти Національної академії прикордонних військ України, слухачі обласних курсів підвищення кваліфікації при ОІППО, закордонні гості міста.

Зараз музей потребує ремонту. Якщо не провести його, можуть постраждати експозиції.

 

Джерело

 

Автор: Алла Самойленко