Новини
Суспільство

Звідки молодь Хмельниччини отримує актуальну інформацію?

Фахівцями Хмельницької обласної служби зайнятості проведено опитування серед молоді Хмельниччини з метою виявлення основних джерел отримання актуальної інформації та з’ясування їх уподобань.

Опитування проводилося серед молоді, яка навчається в навчальних закладах міст Хмельницького та Кам’янця-Подільського. В опитуванні взяли участь 235 респондентів, з них в загальноосвітніх навчальних закладах навчаються 54%, в професійно-технічних навчальних закладах – 29%, у вищих навчальних закладах – 17%.

За результатами опитування можна зробити висновок, що більшість молодих людей, а це – 86%, надає перевагу Інтернету. При цьому 89% – користується ним практично щодня, більше половини – використовує Інтернет для самоосвіти, навчання, отримання корисної інформації та новин. Більшість молоді – 92% зареєстровано в соцмережах: вКонтакте.ru – 74%, Іnstagram – 59%, Facebook.com – 40%.

Телебачення поступається своїми позиціями і служить джерелом інформації лише для 42% респондентів. З них, тільки 60% дивляться телевізор щодня або декілька разів на тиждень. Перевага надається таким каналам: «1+1» – 55%, «Новий канал» – 37%, «СТБ» – 32,6%, «ТЕТ» – 25,5%. Пізнавальними програмами цікавляться тільки 24% опитаних, решта дивиться розважальні, музичні, спортивні програми та шоу. Місцеві телеканали («Поділля-центр», 33 канал, канал «TV7+») дивляться лише 6,4% респондентів.

Сьогодні молодь менше користується для отримання інформації друкованими виданнями – 28% та радіо – 31%.

Інформацію щодо професій, навчальних закладів, місць подальшого працевлаштування 81% респондентів отримує через Інтернет, лише 15 % використовують для цього телебачення, 11,5% – друковані видання, 3% – радіо. Більше половини опитаних зазначили, також, що отримують цю інформацію від батьків, друзів та знайомих, 37% респондентів – від педагогів, а 20% – від фахівців служби зайнятості. З 2016 року почали працювати нові онлайн-сервіси служби зайнятості, і, на даний час, невелика кількість респондентів ними користується: відеохостингом служби зайнятості в Youtube – близько 9%, офіційною сторінкою в Facebook – 7%, інформацією на офіційному сайті Державної служби зайнятості та порталі «Труд» – 1% опитаних. З метою популяризації онлайн-ресурсів служби зайнятості серед шукачів роботи та роботодавців, у 2017 році в усіх центрах зайнятості Хмельниччини розпочали свою роботу консультаційні центри «Онлайн-фарватер», в Старокостянтинівському МРЦЗ засновано «FORWARDклуб» для активних шукачів роботи та роботодавців, працюють молодіжні студії кар’єрного розвитку «ВЕКТОР.ocz» в Хмельницькому

Інформація Хмеельницького ОЦЗ

Автор: Алла Самойленко