Новини
Суспільство

У Городку на Хмельниччині кошти ЄС використають на гончарну і швейну майстерні та центр реабілітації після інсульту

ЄС виділив для Хмельниччини майже 340 гривень на умовах співфінансування для придбання обладнання і створення робочих місць . Отримати їх можна було, взявши участь у конкурсі, який проводився у березні поточного року обласною держадміністрацією у рамках проекту ЄС. Для підготовки власного проекту учасникам конкурсу було виділено часу дуже мало – всього три тижні. А для городоччан і того менше. За три дні треба було представити необхідні матеріали для розгляду. Тому у Городку відразу взялися за роботу і  ретельно почали вивчати питання. У місцевому центрі реабілітації дітей уже був майже повністю сформований проект організації гончарної майстерні. Крім того, ще раніше у територіальному центрі соціального  обслуговування давно обговорювали можливість  створення спеціалізованного відділення для реабілітації людей, які перенесли інсульт. Це дуже актуально, адже кількість таких людей щороку зростає. До того ж, ребілітацію таких хворих трба починати невідкладно, адже саме від цього залежить якість подальшого життя пацієнтів.

У представлений проект спеціалізованого відділення заклали придбання восьми одиниць обладнання і тренажерів на загальну суму 458 тисяч гривень. Відповідно до іншого проекту, у Городку має запрацювати гончарна та швейна майстерні для молоді з інвалідністю. Працюючи у цих майстернях, молоді люди зможуть себе реалізувати у соціумі, а не залишатися дома наодинці зі своїми проблемами. З однієї сторони, гончарство – це своєрідна терапія, а швейна справа дозволить молоді отримати ще й відповідні професійні навички. Втім, крім придбання необхідного обладнання і матеріалів та оргаанізації двох робочих місць – гончара і швачки, – належить вирішити ще й проблему приміщення для вказаних майстерень. На все це треба близько 215 тисяч гривень.

Городок переміг. Два проекти городоччан визнані кращими серед 41 поданого на конкурс проекту.

50% необхідних для реалізації двох проектів коштів надає ЄС, решту – районний бюджет. Наразі вирішуються оргнізаційні питання, а запрацювати проекти мають до кінця поточного року.

Джерело

Автор: Алла Самойленко