Новини
Здоров’я

На Хмельниччині зростає смертність від меланоми

13 квітня – Всеукраїнський День боротьби з меланомою.

Меланома – одне з найбільш небезпечних онкологічних захворювань. Захворюваність меланомою шкіри зростає в усьому світі: кожного року у світі діагностується близько 200 тис. нових випадків меланоми. Ця підступна хвороба стрімко поширюється і щорічно забирає до 65 тис. життів. Жертвами стають люди різного віку, але останнім часом – це часто молодь 20-30 років. Уже багато років меланома шкіри відноситься до групи пухлин з максимальним зростанням захворюваності. Захворюваність меланомою становить близько 8 випадків на 100 тисяч населення серед чоловіків і близько 12 випадків на 100 тисяч населення серед жінок. У структурі смертності від онкологічних захворювань серед жінок меланома займає друге місце, серед чоловіків – шосте. Практика свідчить про те, що жителі нашої країни дуже мало поінформовані про причини і перші ознаки захворювання, а також про можливість його профілактики.

У Хмельницькій області захворюваність на меланому також зростає. Так у 2015 році було виявлено 82 випадки хвороби, а у 2016  –  уже 101, з них: у чоловіків 37 випадків, і 64 – у жінок. Померло від цієї хвороби 29 жителів області у 2015 році і 43 – у 2016 році.

На превеликий жаль, і пацієнти, і лікарі загального профілю часом погано уявляють собі небезпеку, яка до пори до часу може ховатися «під личиною» звичайної родимки або пігментної плями.

«Не заважає? І живіть спокійно. Не чіпайте Ви свою родимку! » – ця розхожа рекомендація породила переконання, що спочатку наявні від природи або ті, що з’являються з роками родимки повинні залишатися недоторканними. Такий підхід невірний. Так, якщо родимка розташована в «зручному місці», де вона не травмується, не піддається впливу сонця тощо, то за нею потрібне тільки спостереження. Але якщо родимка постійно травмується одягом, бритвою або піддається яким-небудь іншим впливам, то в цьому випадку питання вирішується однозначно – варто звернутися до лікаря. Не виключено, що серед невинних на Ваш погляд родимок опиниться і недоброякісна. Визначити це може тільки фахівець.

Що ж таке меланома шкіри? Це захворювання в онкології вважається справжньою «раковою царицею», нещадною і підступною. Одного разу виникнувши в поверхневому шарі шкіри, потім зміцнившись, пухлина починає проростати вглиб. Особливість меланоми – це слабкий зв’язок злоякісних клітин між собою, вони легко відриваються від основної маси пухлини, і «розлітаючись» по кровоносних і лімфатичних судинах організму, дають швидко (протягом кількох місяців) множинні метастази в життєво важливі органи (легені, печінку, мозок, серце, кістки). Після виявлення метастаз меланому вважають практично невиліковною. Будь-яка родимка або пігментна пляма – це слабкі місця шкіри. Саме їх вибирає в 80% випадків меланома, щоб замаскуватися, заховатися. Будь-яка родимка може стати плацдармом для виникнення меланоми шкіри.

Розвивається меланома з меланоцитів – клітин, які виробляють пігмент меланін, тому меланома в більшості випадків має темне забарвлення, але іноді може бути безпігментною. Найбільш часто локалізується в шкірі (90%), рідко в оболонках ока, слизовій носа, порожнині рота, вагіни, прямої кишки. Фоном для її розвитку нерідко є вроджені пігментні плями – невуси, особливо ті, які повторно травмуються, розташовані на спині, руках, стопах, відкритих ділянках тіла. Ще більш агресивні меланоми, які розвиваються з набутих пігментних плям, які виявляються у хворих зрілого віку. Серед факторів ризику – значні дози ультрафіолетового опромінення, сімейна схильність до меланоми (меланома у родичів), пігментні ксеродерми, меланоз Дюбрея.

Ніколи не перероджуються на злоякісну меланому волосяні невуси: якщо на пігментній пухлині видно ріст волосся, її не потрібно відносити до злоякісних.

Найчастіше зустрічається на шкірі голови, шиї, кінцівок. Часто розташовується у чоловіків – на спині, грудях, верхніх кінцівках; у жінок – на грудях, нижніх кінцівках. Незважаючи на це, потрібно перевіряти всі ділянки шкіри, в тому числі шкіру волосистої частини голови, а також нігтьові ложа (меланома може мати вигляд чорної плями під нігтем).

Що може спровокувати виникнення цієї хвороби? Насамперед – це чинники-подразники (ультрафіолетове опромінення, травма), а також генетичні та ендокринні фактори. Найсильнішим із них є, безумовно, надмірне перебування на сонці. Ультрафіолетове опромінення у великих дозах викликає незворотні зміни в клітинах шкіри, багаторазово збільшуючи ризик їх переродження. Найбільш схильні до мутагенного впливу сонячних променів світлошкірі, світловолосі та рудоволосі люди з блакитними і сірими очима. До групи ризику належать і ті, у кого багато на шкірі веснянок, пігментних плям і родимок, а також майбутні мами, літні люди, діти, працівники на відкритому сонячному світлі.

Як же виглядає пухлина? Меланома виглядає як щільний пухлинний вузлик насиченого чорного, іноді з блакитним відтінком, кольору. Рідше зустрічаються так звані «безпігментні» меланоми рожевого кольору, тобто вузлики, які не мають пігменту (забарвлення). Розмір пухлин (вузликів) від 0,5 до 2 – 3  см в діаметрі.

За якими ознаками можна розрізнити меланому?

Швидке зростання нової родимки або початок швидкого зростання старої родимки, яка досі залишалася незмінною.

Зміна контурної лінії старої родимки (нерівні, переривчасті краї) або поява нової родимки з нечіткими краями.

Нерівномірне забарвлення (різні відтінки коричневого, чорні вкраплення, безбарвні ділянки) нової швидкозростаючої родимки, або поява цих ознак у старої родимки.

Нерідко пухлини мають ерозовану, кровоточиву поверхню та щільну основу.

Додаткові ознаки

Збільшення розмірів родимки більше 7 мм,

Поява зони запалення по краях пігментного утворення,

Кровоточивість і свербіж пігментного утворення.

При виявленні цих ознак потрібно негайно звернутися до лікаря-онколога або до лікаря-дерматовенеролога

Як захистити себе від меланоми шкіри?

Для того щоб себе вберегти від меланоми та інших видів раку шкіри:

Постарайтеся максимально обмежити час перебування на сонці, особливо в обідні години.

Якщо перебування на сонці неминуче, захистіть відкриті ділянки шкіри від дії прямих сонячних променів: надіньте сорочку з довгими рукавами, крислатий капелюх, штани.

Перебуваючи під прямими сонячними променями, обов’язково використовуйте сонцезахисний крем з фактором захисту не менше 15.

Вивчіть всі головні і другорядні ознаки меланоми і по можливості обговоріть їх з лікарем. Переконайтеся в тому, що точно знаєте, як може виглядати меланома і як її відрізнити від звичайної родимки.

Регулярно оглядайте всю поверхню шкіри.

Зверніться до лікаря при виявленні будь-якого елементу шкіри, що викликає у Вас підозру.

Пам’ятайте: чим раніше була виявлена ​​меланома, тим більше шансів на її успішне лікування. Меланома, виявлена ​​на ранніх стадіях, виліковна в 80% випадків!

Джерело

Автор: Алла Самойленко