Новини
Суспільство

Мешканці Хмельниччини впродовж минулого опалювального сезону на службу 104 телефонували 28 тисяч разів

Впродовж опалювального періоду 2016-2017 років аварійна служба ПАТ «Хмельницькгаз» відпрацювала біля 28 тис. заявок від споживачів газу регіону. Основними причинами звернень на екстрений номер «104» були витоки газу та несправність газового обладнання, що склало понад 90% від усіх звернень. Найбільша кількість дзвінків надійшла від споживачів міст Хмельницького та Волочиська,а також Полонського та Славутського районів.

Найчастіше витік газу стається через несправність газового обладнання, його самовільне встановлення, втручання в систему газопостачання або проведення ремонтних робіт некваліфікованими особами. Також до витоків газу призводить експлуатації застарілого, зношеного обладнання, яке потребує заміни. Інша – не менш загрозлива для споживачів небезпека  – чадний газ. Найчастіше отруєння від продуктів згорання, виникають через встановлення споживачами в одному приміщенні примусової вентиляції та газових приладів з відводом продутків згорання в димових.

Для безпечного користування газовими приладами спеціалісти радять звертатися у Центри обслуговування клієнтів ПАТ «Хмельницькгаз» та в районні структурні підрозділи за місцем проживання, щоб усунути всі недоліки та привести газові прилади і систему газопостачання у відповідність до Правил безпеки. Окрім того, під час роботи газових приладів, не слід забувати про постійний притік свіжого повітря у приміщення. Для цього потрібно відкрити  кватирку або в разі відсутності кватирки – віконні провітрювачі. Також в верхній частині приміщення має бути обладнаний та справний вентиляційний канал, зроблений підріз у нижній частині дверей або встановлена  приточна вентиляційна решітка.

«Окремі споживачі нехтують своєю безпекою та безпекою близьких, використовують з максимальним навантаженням газові прилади, термін експлуатації яких закінчився ще десятки  років тому,- наголошує директор технічний ПАТ«Хмельницькгаз» Олександр Лоб. – Тому вкрай необхідним проводити планово-технічного обслуговування газового обладнання та внутрішньобудинкової системи газопостачання. Лише у минулому році наші фахівці здіснили такі заходи в понад 300 тисяч споживачів, що дозволило  попередили виникнення аварійних ситуацій».

Наразі споживачів газу Хмельницької області обслуговує 80 аварійних бригад, які працюють цілодобово, без вихідних.

 

Джерело

Автор: Алла Самойленко