Новини
Суспільство

У Хмельницькому можуть дозволити продавати спиртне цілодобово

Виявилося, що міські депутати свого часу погарячкували – вони не мали права забороняти магазинам торгувати спиртним у нічний час. Обмеження на продаж міцних напоїв з 22.00 до 11.00 у Хмельницькому діяло 7 років.

Нещодавно Верховний Суд України визнав це рішення депутатів незаконним: «З 2009 року і до середини 2016 року діяла ця заборона і увесь цей час тривала судова тяганина. Врешті Верховний Суд України визнав, що Хмельницька міська рада перевищила свої повноваження, коли прийняла це рішення. Бо так можна будь-що заборонити продавати, не лише алкоголь. Це незаконно», – розповідає заступник голови обласного тервідділення АМКУ Роман Примуш.

Поки міська рада думає, як виконувати рішення суду, антимонопольний комітет вже надає депутатам рекомендації – влада має узгоджувати з бізнесом умови продажу алкогольних напоїв. Якщо власник магазину готовий до нічних обмежень, вони діятимуть. Якщо ні – ніхто не може заборонити йому продавати спиртне 24 години на добу: «Під час надання дозволів на торгівлю міська рада повинна обумовлювати, узгоджувати режим роботи з бізнесом. Бо вона може ставити свої умови лише комунальним підприємствам, але ніяк не приватним структурам».

У магазинах, якій здійснюють реалізацію спиртного, чули про те, що продавати алкоголь, ймовірно, дозволять, незалежно від часу доби. І вже чекають цього рішення. Бо через заборону, особливо, у ранішні години, втрачають покупців, каже керуюча одного із супермаркетів Хмельницького Любов Подзерук: «Ми б дуже хотіли, щоб це обмеження зняли зранку – з 8 до 11 години. Бо буває таке, що приїжджають люди чи з іншого міста, чи просто купують алкоголь на свято і ми не можемо їм продати. Пояснюємо, що є таке рішення міської ради. Вони цього не розуміють, часто виникають конфліктні ситуації і ми просто втрачаємо своїх потенційних клієнтів».

Рішення про обмеження продажу спиртного не було виправданим, вважає хмельничанин Богдан. Любителів міцних напоїв через це навряд чи поменшало. А якщо комусь закортіло випити посеред ночі – залюбки наливають у розважальних закладах. Окрім того, і деякі невеличкі магазини таки продають спиртне, попри заборону: «Треба знати місця. Я свої точки здавати не буду. Але скажу: якщо хочеш знайти – знайдеш. А великі супермаркети справді не продають».

А от в поліції кажуть – те, що вночі міцні напої у більшості магазинів не відпускають, результат таки дає. Правопорушень, скоєних «під градусом», у Хмельницькому за останні роки значно поменшало, переконує речник управління патрульної поліції у м. Хмельницькому Роман Мартинюк: «Ми зараз найбільше фіксуємо правопорушень уночі саме поблизу розважальних закладів. Якщо Хмельницький – це найбезпечніше місто і городяни хочуть почуватися спокійно, то це обмеження не треба скасовувати. Бо це значно ускладнить роботу патрульної поліції. Нам легше контролювати 15-20 закладів уночі, аніж 200-300».

Поки-що у Хмельницькому обмеження на продаж алкоголю ще діє. Та чи довго – залежить від рішення міської ради. Відреагувати на рекомендації Антимонопольного комітету вона зобов’язана впродовж 2 місяців.

Автор: Алла Самойленко