Новини
Суспільство

Тепер Кам’янець-Подільський повністю контролює своїх забудовників

У Кам’янці-Подільському віднині своя  архбудінспекція. Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев та Кам’янець-Подільський міський голова Олександр Сімашкевич  підписали документ, яким повноваження держархбудконтролю в рамках децентралізації передано виконавчому комітету міста над Смотричем.

Під час  робочого візиту на Хмельниччину голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексія Кудрявцева  у  стінах муніципалітету колишньої столиці Поділля відбулася розширена нарада щодо актуальних та проблемних питань, які виникають при оформленні дозвільних документів у забудовників та громадян краю. Окремо під час діалогу  між представниками виконавчих органів влади обласного та місцевого рівнів із головою держархбудінспекції  зачепили найпроблемніші питання, пов’язані із децентралізаційними процесами. Адже вони юридично дають місцевій владі важелі впливу, однак на практиці не завжди на місцях знаходять можливість та бажання  перебирати на себе ці функції і, особливо, відповідальність за ухвалення рішень щодо порушників містобудівного законодавства.

«Сьогодні місцева влада отримала всі важелі, необхідні для регулювання містобудівної ситуації: від видачі містобудівних умов та обмежень і реєстрації дозвільних документів до покарання порушників, – сказав Олексій Кудрявцев. – На практиці це означає, що новостворений орган держархбудконтролю зможе скоординовано і оперативно виявляти порушення містобудівного законодавства під час будівництва та значно зменшити кількість незаконних забудов».

Міський голова Кам’янця-Подільського сподівається, що реалізація нових функцій сприятиме розбудові сучасної інфраструктури та залученню додаткових інвестицій.

Для довідки: на Хмельниччині зареєстровано близько 600 підприємств, які займаються будівельною діяльністю. Наразі в області  Кам’янець-Подільський став четвертим містом після Славути, Нетішина та Шепетівки, яке отримало нові містобудівні повноваження в частині  держархбудконтролю.  Водночас обласний центр попри декларації про бажання перейняти функції державного органу  з контролю за архітектурно-будівельною діяльністю та забрати їх зі столиці до себе, за півроку не просунувся у цьому напрямку ні на крок. Відтак будівельні скандали в Хмельницькому накочуються систематично і щоразу із більшою потужністю. Проте за мовчазної згоди Хмельницької міської ради порушення містобудівного законодавства стало нормою життя обласного центру.

Автор: Алла Самойленко