Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому ще півдесятка будинків фінішують у міській програмі з термомодернізації

У 2016 було змінене суттєво умови міської програми з термомодернізації житлових будинків. У Хмельницькому на сьогодні вже 6 житлових будинків 100% завершено або знаходяться на стадії завершення та 8 будинків, які пройшли проект з повної заміни вікон у під’їздах на енергозберігаючі. Охочих утеплюватися більше, ніж передбачених коштів на програму. 5,5 млн грн виділили цьогоріч на термомодернізацію з міської казни.  Голови ОСББ, активні мешканці будинків  –  це ті люди, які взяли на себе величезний об’єм роботи з оформлення документів, збору коштів, переконування мешканців у доцільності цієї програми. Розповідають, що результатом більшість мешканців все ж задоволені. Про потрібність і ефективність заходів з енергозбереження говорить і той факт, що на програму вже є ціла черга будинків.

Як зазначає міський голова Олександр Симчишин, у липні, при уточнені бюджету, планують виділити ще 2,5-3 млн грн. “На сьогодні  ми мамо заявок на утеплення будинків або заміну вікон за цією програмою на 11 мільйонів гривень,  –  повідомляє міський голова.  –  Звичайно, що такої суми у 2017 році ми виділити не зможемо. З міського бюджету вже вділено 5,5 млн грн, а при уточнені бюджету в липні плануємо ще додати 2,5-3 млн грн, аби два будинки, які перші стоять у черзі і які зібрали документи ще у 2016 році, утеплили або поміняли вікна”.

Мороз Ярослав, заступник голови ОСББ будинку на Подільській, 149 говорить: “Результат, звичайно, позитивний. Люди менше потребують тепла, відповідно і менше платять за енергоносії”. Розповів, що у їхньому будинку незначна частка мешканців, які у силу різних причин, відмовилися від утеплення. Це близько 4-ох квартир. Цей будинок має загальну площу стін 2225 м2, згідно проектно-кошторисній документації термомодернізацію оцінено в 1 197 тис. грн, вартість робіт, згідно договору – 825 тис. грн, натомість частка з міського бюджету (70%) становить 578 тис. грн. Завдяки тому, що решту коштів частково відшкодувала держава, мешканці заплатили за термомодернізацію по кілька тисяч гривень.

Заступник міського голови Володимир Гончарук зазначив, що внесок  мешканців по термомодернізації будинків дось доступний. “Завдяки міській програмі термомодернізації житлових будівель, яка компенсує 70% для ОСББ і 50% для ЖЕКів витрат, а також програмі відшкодування “Ощадний дім”, ми маємо таку активність серед містян. Важливим моментом є те, що підрядника, який виконуватиме робити, обирають самі мешканці”.

Жителі задоволені не лише тим, що термомедернізація дає можливість заощаджувати, а й тим, що будинки набули привабливого вигляду. До прикладу, двоповерховий будинок на Подільській, 54/1 оновили до невпізнання. Голова ОСББ Валентина Мельник говорить, що будинок ще 50-х років і усі мешканці втішені таким його змінам, наразі спільно працюють над благоустроєм території.

У планах міської влади і надалі щорічно виділяти кошти з бюджету, щоб на рік 10-15 будинків утеплювати.

На фото як виглядали будинки до термомодернізації і після.

Автор: Тетяна Новак