Новини
Суспільство

Сатанів на Хмельниччині – містечко з цікавою історією, унікальною синагогою-фортецею і двохсотлітнім млином

На Хмельниччині є містечко, яке не вражає розмірами, але має давню і цікаву історію. Мова йде про Сатанів. За однією з версій, місто засноване ще римлянами. А от що стосується походження назви, то тут є з десяток варіантів. Відомий телеведучий Костянтин Грубич недавно відвідав Сатанів і поділився своїми враженнями від цих відвідин. Він склав для себе своєрідний список цікавинок, які слід побачити мандрівникам і знати усім, хто небайдужий до історії Поділля.

До цього списку входить Фортеця (точніше, її залишки). Існують цікаві легенди і перекази про цю пам’ятку. Але, на жаль, час безжальний – фортеця руйнується.

Є у місті і Синагога. Відомо, що у Сатанові в різні часи проживали представники різних національностей і важко було визначити, яка з них переважає. Значний вплив на економічний розвиток міста і його культуру справили євреї. Саме вони побудували унікальну для Східної Європи синагогу-фортецю, споруду цікавої архітектури. У радянські часи будівля занепала, але за часів незалежності була відбудована меценатами. При оздобленні цієї культової споруди дотримуються певних правил і традицій, які порушувати не можна. Місцеві кажуть, що Сатанівській Синагозі уже п’ять сотень років.

Свято-Троїцький монастир  у Сатанові, за переказами, заснував грек з Афона. Тут були і жіночий, і чоловічий монастирі. Останній монах залишив монастир у 1968 році. Будівля монастиря знаходиться в напівзруйнованому стані, але ще є сподівання, що колись чернече служіння тут відновиться.

На місці південного в’їзду у Сатанів колись була побудована брама,яку згодом перебудували, залишивши у комплексі оборонних споруд. Коли ж вона втратила оборонне значення, тут розташували митницю, адже Сатанів знаходився на кордоні.

І нарешті – Млин. Він донині служить людям, як і дві сотні років тому.

Усі ці визначні місця – історія Сатанова. Тож варто приїхати до цього подільського містечка, аби відчути магічну атмосферу поєднання культур і помандрувати у часі.

Докладніше про мандрівку Сатановом у відео з каналу Костянтина Грубича “Мандруйте Україною”:

Автор: Алла Самойленко