Новини
Суспільство

Мешканці Хмельниччини не вважають себе заможними

На початку цього року пройшло опитування мешканців Хмельниччини, під час якого ставилося за мету виявити рівень добробуту людей та ступінь достатності їх доходів. Подоляни могли також висловити свою думку про майбутнє і про свої життєві цінності і пріоритети.

Результати опитування показали, що  більше половини людей мали достатньо коштів для життя. Проте, заощадити вони нічого не могли. У кожному третьому домогосподарстві постійно відмовляли собі в найнеобхіднішому, крім харчування. У 3% опитаних сімей не вистачало грошей навіть на їжу. Те, що лише 3%  могли дозволити відкласти кошти, говорить про малозабезпеченість переважної більшості сімей. Респонденти давали відповіді на  питання щодо визначення їх соціально-економічного статусу у суспільстві. Їх аналіз показав, що більше половини домогомогосподарств Хмельниччини вважають себе бідними. Ні один з опитаних заможним себе не назвав.

Лише 9% домогосподарств області відзначили деяке покращення рівня свого життя протягом 2016р. У кожному п’ятому – не відчули будь-яких змін свого матеріального стану, у двох домогосподарствах з п’яти добробут погіршився.

Тож не дивно, що 80% опитаних налаштовані песимістично і нічого хорошого у майбутньому не чекають і навіть вважають, що буде гірше.

Та все ж є і оптимісти, хоч їх і небагато – близько 15%. Вони сподіваються на покращення.

Оцінюючи свої життєві пріоритети більшість респондентів повідомили, що найбільшою цінністю в житті вони вважають здоров’я. На друге місце поставили сім’ю та дітей, на третє – матеріальний добробут, на четверте – впевненість у завтрашньому дні. Робота, кар’єра, освіта, друзі, спілкування щодалі набувають все меншу значимість.

За матеріалами Управління статистики у Хмельницькій області

Автор: Алла Самойленко