Новини
Події

На Хмельницькій АЕС продовжують впроваджувати «постфукусімські» заходи з безпеки

Чотири мобільні дизель-генераторні станції доставлено на Хмельницьку АЕС згідно із «постфукусімськими» заходами з підвищення безпеки. 1-2 серпня персонал атомної станції, який входить до складу аварійних груп і бригад, знайомився із новою технікою. Для представників основних цехів та підрозділів ХАЕС, які експлуатуватимуть дизель-генератори, фахівці компанії-виробника «Далгакиран компресор Україна» проводили теоретичні навчання та на практиці демонстрували можливості обладнання.

Використання цього обладнання передбачено на випадок аварійної ситуації – повного знеструмлення АЕС, – розповідає керівник управління з питань аварійної готовності та реагування Сергій Дубина.

За словами керівника проекту Олександра Попова, установка універсальна і мобільна, показники якості напруги та частоти на найвищому рівні. Мобільні дизель-генераторні станції пройшли відповідні випробування у всіх режимах роботи, зокрема, – набір навантаження в один крок, що свідчить про надійність та стійкість обладнання.

Чотири дизель-генераторні станції по 550 кВА можна використовувати окремо та разом. При необхідності можливо синхронізувати всі чотири генератори разом, а також передбачена синхронізація і з мережею без розривів і переключення.

«Такий дизель-генератор може працювати в автономному режимі, як незалежне джерело живлення; в автоматичному, підключеному до мережі та в режимі синхронізації, підвищуючи загальну потужність на певне навантаження»,- додає проектувальник.

Згідно із проектним рішенням, працівники Хмельницької АЕС, які пройшли відповідне навчання розроблять інструкцію з використання мобільних дизель-генераторних станцій та в подальшому навчатимуть персонал аварійних груп і бригад.

Реалізація таких заходів дасть змогу привести рівень безпеки українських атомних блоків у відповідність до міжнародних вимог.

Автор: Алла Самойленко