Новини
Події

Три місяці “Хмельницькгаз” знімав покази газового лічильника без укладеного договору

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало ПАТ “Хмельницькгаз” припинити дії  з ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

14 грудня 2016 року ПАТ «Хмельницькгаз» було проведено роботи зі встановлення загальнобудинкового газового лічильника по Старокостянтинівському шосе, 12/1 у м. Хмельницькому за ініціативи та кошти ПАТ «Хмельницькгаз», про що складено відповідний акт вводу в експлуатацію системи комерційного обліку газу та проведено пломбування комерційного вузла обліку газу номерними пломбами.

Визначення об’єму спожитого газу за показами встановленого будинкового вузла обліку газу розпочато з 1 січня 2017 року. Контрольне зняття показника будинкового лічильника газу проводилось працівниками ПАТ «Хмельницькгаз» спільно з ЖЕК №6 та мешканцями будинку. Показники в абонентів з індивідуальними лічильниками знімались працівниками ПАТ «Хмельницькгаз» щомісячно, що зазначено у відомостях контролерів.

Чинним законодавством визначено, що власник (власники) будинку (будинків) (квартир), особа, відповідальна за експлуатацію будинку (будинків), балансоутримувач будинку (будинків) тощо та оператор газорозподільної системи зобов’язані врегулювати між собою договірні відносини щодо зняття показань будинкового вузла обліку та лічильників газу, установлених у квартирі (за їх наявності), а також забезпечення можливості проведення монтажу, збереження та здійснення експлуатації будинкового вузла обліку. У разі неврегулювання зазначених питань газопостачання такому будинку, групі будинків, групі споживачів може бути припинено. Під час зняття показань можуть за бажанням бути присутні представники відповідних державних органів, мешканці будинку.

Договір щодо зняття показань будинкового (загальнобудинкового) вузла обліку та лічильників газу, встановлених у квартирах споживачів по Старокостянтинівському шосе, 12/1, між ПАТ «Хмельницькгаз» та управителем – ЖЕК  №6 було укладено лише 19 квітня 2017 року. Тобто, у січні – березні 2017 року зняття показань будинкового вузла обліку фактично здійснювалося без врегулювання відповідних договірних відносин із балансоутримувачем будинку, що могло поставити під сумнів достовірність знятих  показів. Крім того, неврегулювання зазначених питань могло також стати підставою припинення газопостачання мешканцям будинку.

За наявності конкуренції, споживач мав би можливість відмовитись від послуг з приєднання до газорозподільної системи, яка його не влаштовує, та обрати інше підприємство. За таких обставин, оператор газорозподільної системи, щоб утримати споживача, уникав би створення умов, що можуть призвести до затягування строків укладення договорів щодо зняття показань загальнобудинкових лічильників.

Відділення рекомендувало товариству посилити контроль за строками укладання договорів, необхідних для здійснення представниками оператора газорозподільної системи та експлуатаційної організації зняття показань будинкового (загальнобудинкового) вузла обліку газу.

 

Автор: Алла Самойленко