Новини
Суспільство

Головна площа Хмельницького: якою її бачать у майбутньому мешканці міста?

Член виконавчого комітету Хмельницької міської ради Василь Новачок у соцмережі оприлюднив результати громадського обговорення того, як має виглядати центральний майдан Хмельницького. Сьогодні Майдан Незалежності – це місце, де городяни  проводять своє дозвілля: батьки гуляють з дітьми, підлітки і молодь катаються на скейтах і роликах (мармурові плити зручні для катання), поряд з фонтанами багато дітей, особливо у спекотні дні. Люди вигулюють тварин.  Через площу проходить пішохідний транзит від вулиці Гагаріна у напрямку центру міста. Але у вечірній час світла у цьому місці не досить багато, а вночі  відвідувачі площі створюють гамір, заважають  мешканцям будиків, розташованих поблизу. Зимою цей простір  “мертвий”.

Розважальні заходи тут не проводяться, бо поряд з центральною  скульптурною композицією влаштована зона пам’яті.
За результатами обговорення, яке відбулосянещодавно,  були висунуті пропозиції розглядати площу в комплексі з оточоючою забудовою. Для зручності необхідно встановити світильники із білим світлом, встановити лавки-лежаки, створити умови для відпочинку на газонах. Висловлювалося бажання людей користуватися мобільними меблями, проте комунальні служби застерегли, що на баланс їх не візьмуть. Для створення більш естетичного вигляду площі пропонували посадити дерева, що цвітуть і розглянути можливість збереження класичних дорогих опор.

Треба максимально використовувати уже наявні ресурси: інтегрувати в дизайн площі скейтпарк (простір для катання на скейтах і роликах) та встановити знаки з правилами для скейтбордистів, але для них мають бути часові обмеження. А ще містяни хотіли б бачити  новий фонтан, інтерактивний, щоб відвідувачі мали контакт із водою.

Торкнулися питання зонування: створити зону для дітей (проте не у вигляді традиційного дитячого майданчика) і фотозони.

Взимку на майдані можна було б організувати каток, який, на думку людей, був би доречний. У холодну пору року непогано влаштовувати фестивалі льодових фігур.

Питання перенесення  зони пам’яті  – дискусійне. У ході обговорення прозвучали пропозиції: перша – поруч влаштовати пам’ятний знак Героям Небесної Сотні,  перенести банер туди, друга – стаціонарну зону пам’яті, що розташована ліворуч від обласної адміністрації, зберегти, проте представити її інакше.

Ще одне нагальне питання – місця для паркування транспорту. У будні дні місць вистачає, однак у вихідні та свята відчувається їх нестача. Пропонували організувати паркування ефективніше, проте не за рахунок площі, або збільшити кількість паркомісць, адже це адміністративний центр і можна використати частину території площі.

Пропонувалося встановити знаки, які заборонятимуть вигулювання собак, або встановити смітники із пакетиками, що розкладаються.

Важливими елементами нової площі є безкоштовний WiFi та лавки із елементами сонячних батарей чи сонячні дерева, щоб заряджати мобільні телефони.

Асфальтове покриття для площі – не кращий варіант. ЇЇ можна замостити тротуарною плиткою без фасок, що буде прийнятним і для скейтбордистів і ролерів.

Учасники обговорення зазначили, що треба організувати громадський туалет в одній із адміністативних будівель, що оточують площу.
До речі, згідно нового генерального плану міста, вулиці Соборна і Володимирівська – пішохідні.

Майдан Незалежності має змінитися. Хмельничани вважають, що треба створити проект майбутнього.

Автор: Алла Самойленко