Новини
Інфраструктура

Обласне тервідділення Антимонопольного комітету стало на захист тимчасових споруд у Хмельницькому

Дослідивши ринок реалізації товарів, надання послуг і виконання робіт у тимчасових спорудах в межах міста, відділення порекомендувало Хмельницькій міській раді припинити дії, що містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Відділення встановило, що міськрада прийняла рішення, яким заборонила розміщення нових та розширення існуючих тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності та встановила додаткові зобов’язання при отриманні паспорту прив’язки як основного документу на встановлення тимчасових споруд. Такі дії суперечать чинному законодавству, йдеться у повідомленні прес-служби Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

«Встановлення Хмельницькою міською радою заборони розміщення нових та розширення існуючих тимчасових споруд може призвести до обмеження конкуренції та надання окремим суб’єктам господарювання переваг, які здійснюють свою діяльність на ринку реалізації товарів, надання послуг і виконання робіт у тимчасових спорудах.

Встановлення Хмельницькою міською радою додаткових зобов’язань при отриманні паспорту прив’язки як основного документу на встановлення тимчасових споруд може призвести до необґрунтованої відмови у видачі такого паспорту та створити перешкоди у здійсненні підприємницької діяльності і розвитку конкуренції на ринку», – йдеться у повідомленні.

Як наслідок, на думку ХОТВ АМКУ, окремі суб’єкти господарювання можуть здобувати переваги над іншими не завдяки власним досягненням, а в внаслідок дії інших факторів, зокрема, впливу органів місцевого самоврядування.

Хмельницька міська рада у відповідь на рекомендацію повідомила, що рішення були прийняті в межах повноважень та у відповідності до вимог чинного законодавства України. Відповідно, рекомендації Відділення виконані не були, у зв’язку з чим розпочато розгляд справ. Збір доказів у справах триває.

Автор: Тетяна Новак