Новини
Події

У Хмельницькому викрили злочинну групу, яка ретранслювала російські телеканали

Працівники Хмельницького відділу кіберполіції спільно з слідчим відділом  Хмельницького  відділу поліції виявили у обласному центрі та припинили роботу  злочинної  групи, яка надавала послуги з ретрансляції телеканалів супутникового  телебачення  за технологією кардшарингу (незаконне розблокування закодованих  телеканалів за допомогою інтернету).

Кіберполіцейські отримали інформацію від правовласників телеканалів про те, що невстановлені особи незаконно втручаються в роботу їхніх телекомунікаційних мереж та здійснюють трансляцію і ретрансляцію об’єктів авторського права без відповідної згоди власників авторських прав. Зловмисники також ретранслювали російські канали, трансляція яких заборонена на території України Національною радою з питань радіомовлення та телебачення. Свою «підприємницьку діяльність» підозрювані здійснювали без жодної ліцензії провайдера програмної  послуги та жодних угод з правовласниками.

У ході розслідування вдалося встановити особи двох мешканців міста Хмельницького, які були причетні до злочинної діяльності. Під час проведення санкціонованих обшуків за місцями їх проживання,  роботи та в автомобілях поліцейські виявили та вилучили  п’ять одиниць комп’ютерної техніки та електронні носії інформації, з яких безпосередньо здійснювалося розповсюдження протиправного контенту, а також мобільні телефони,чорнові записи клієнтської бази вже підключених абонентів, списки встановлюваних телеканалів та більше двох сотень  ресиверів для прийому супутникового телебачення.

Вже відомо про близько 200 клієнтів, яким горе-бізнесмени налаштовували незаконну трансляцію  програм телепередач. На даний час встановлюється сума завданих правовласникам збитків, проводиться ряд експертиз, за результатами яких фігурантам буде повідомлено про підозру за вчинення злочинів у сфері авторського  права та суміжних прав, а також незаконного втручання в роботу систем та комп’ютерних  мереж.

Наразі за даним фактом розслідується кримінальне провадження, розпочате за ч. 2 ст. 361 (Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням  права обіймати  певні  посади  чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, повідомляє поліція Хмельниччини.

 

Автор: Алла Самойленко