Новини
Політика

Потенційні кандидати в депутати у новостворені ОТГ Хмельниччини чекають до останнього

 Претенденти на депутатські крісла у новостворених об’єднаних територіальних громадах Хмельниччини  тягнуть до останнього з поданням необхідних пакетів документів на реєстрацію у виборчих перегонах на місцевому рівні. Про це заявляє представник ГО «Опора» Андрій Попик, котрий здійснює моніторинг  виборчого процесу в області. 

Щоб подати документи на реєстрацію, партійні організації та  самовисуванці мають час до 4 жовтня. Тож у громадського активіста немає сумніву, що ймовірні кандидати у депутати об’єднаних територіальних громад, за звичкою, відтягують паперову тяганину до останнього. Він зазначає – це традиційна  практика для Хмельниччини.

Водночас експерти  наголошують, що чекати на спокійний перебіг  місцевих виборів 29 жовтня  не доводиться. По деяких ОТГ  боротьба за електорат буде запеклою з огляду на політичні баталії та бізнесовий вплив.

Оливи у  передвиборчий вогонь долили і обласні обранці, котрі  поставили під сумнів можливість отримати новоствореним ОТГ прямі міжбюджетні стосунки з державним бюджетом. Тож наразі обласні депутати стали на перешкоді залучення у наступному році додаткових грошей з «інфраструктурної субвенції» для новостворених ОТГ. Не виключено, що цей факт активно мусолитиметься у передвиборчій агітації. 29 жовтня  вибори відбудуться у семи ОТГ Хмельниччини.

Нагадаємо, на черговій 15-й сесії Хмельницької обласної ради  депутати від ВО «Свобода» не  проголосували за внесення змін до   рішення обласної ради щодо зміни  «Проекту перспективного плану формування територій громад Хмельницької області». Відтак, рішення не набрало достатньої кількості голосів. А без нього Кабмін не внесе новостворені ОТГ, в яких незабаром відбудуться вибори, у перелік тих, з ким Уряд здійснюватиме прямі  фінансові взаємини.

Автор: Катерина Прокопець