Новини
Події

Прокуратура Хмельниччини вимагає скасувати угоду про діяльність на території «Подільських товтр», укладену з порушеннями

У липні минулого року між Національним природним парком «Подільські товтри» та одним із товариств укладено угоду про рекреаційну діяльність на території Надністрянського науково-дослідницького природоохоронного відділення парку.

Згідно правочину, ділянка площею 5,5 га, розташована на території Кам’янець-Подільського району, надана суб’єкту господарювання для використання до 2055 року.
Виявилось, що це лісова ділянка природно-заповідного фонду, а тому порядок надання її у користування має відповідати вимогам Лісового кодексу України.
Зокрема, ним передбачено, що довгострокове тимчасове користування лісами здійснюється на підставі рішення органу виконавчої влади, прийнятого за погодженням з постійними користувачами.
Однак, цього порядку дотримано не було. Хмельницькою облдержадміністрацією, до повноважень якої належить надання даної ділянки у користування, таке рішення не приймалось.
Окрім цього, угодою передбачено необхідність облаштування в парку автостоянки та інших об’єктів благоустрою, що порушить ґрунтовий покрив об’єкта заповідної зони.
Передача лісової ділянки у користування всупереч встановленому державою порядку може призвести до незворотних змін природного екологічного стану об’єкта природно-заповідного фонду України – Національного природного парку «Подільські товтри» , а тому, з метою захисту інтересів держави, прокуратура звернулась до суду з позовом про визнання зазначеного договору недійсним.
 Позов перебуває на розгляді у господарському суді Хмельницької області.

Автор: Алла Самойленко