Новини
Події

У Хмельницькому незаконне стажування працівників коштувало підприємцю 387 200 гривень штрафу

Інспекторами праці Управління Держпраці у Хмельницькій області під час інспекційного відвідування на території дорожньо-транспортної компанії у Хмельницькому виявлено працівників, які здійснювали діяльність щодо загрузки та вивантаження деревини із бочок, з метою випалення деревного вугілля, без оформлення трудових відносин.
З пояснень працівників з’ясовано, що вони з 9 жовтня 2017 року проходять стажування у ФОП. Трудовий договір не укладали, заяву на стажування не писали, трудові книжки не надавали, заробітну плату не отримували, оскільки проходять стажування, працюючи з  9.00 год. до 17.00 год.
Відповідно до Кодексу законів про працю України, не передбачено укладення між фізичною особою-підприємцем та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.
Разом з тим, з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, керівником може встановлюватись випробування. Відповідно до ст. 26 КЗпПУ, умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття цього працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюється всі вимоги законодавства про працю.
Докладніші пояснення – на сайті Управління Держпраці.
Також у ході інспекційного відвідування з’ясовано, що підприємцем не укладався трудовий договір у письмовій формі з неповнолітнім працівником. Чим порушено вимоги п. 5 ч.1 ст. 24 КЗпП України, у якій вказано, що «трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору з неповнолітнім». Відповідно і не вівся спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням їх дати народження, як цього вимагає ст.189 КЗпПУ. Порушено вимоги ст. 191 КЗпП України, у якій вказано, що «усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду».
За вказані порушення трудового законодавства фізичній особі-підприємцю Управлінням Держпраці у Хмельницькій області винесено штраф у 387 200 грн.

Автор: Алла Самойленко