Новини
Події

У Хмельницькому відкрили меморіальну дошку Михайлу Грушевському

Відтепер хмельничан та гостей міста, які приїздитимуть у місто залізницею, «зустрічатиме», в першу чергу, не гетьман Богдан Хмельницький, а той, кого іноді називають першим президентом України – Михайло Грушевський. Хоча насправді український історик, громадський та політичний діяч був головою Центральної Ради Української Народної Республіки. Меморіальну дошку з портретом Михайла Грушевського на фасаді хмельницького залізничного вокзалу відкрили сьогодні, 7 листопада, з нагоди 100-річчя від дня прийняття Третього Універсалу, який проголошував Українську Народну Республіку.

«Сьогодні ми вшановуємо одну з постатей, яка була причетна до тих подій. Постать дуже неоднозначна, дуже суперечлива, якщо говорити про творення держави, – сказав у своїй урочистій промові хмельницький міський голова Олександр Симчишин. – Я завжди вважав Михайла Сергійовича, напевно, найвидатнішим істориком, який перевернув багато чого в українській історіографії. Його «Історія України-Руси» була для мене мало не настільною книгою, з якої я починав ставати істориком.

Якщо говорити про державницькі потуги, то історики, політики і державники можуть дуже багато дискутувати про заслуги та помилки, які зробив Грушевський, та про їх наслідки. Але ми з плином часу повинні шанувати і пам’ятати всіх тих, хто доклався до творення української держави. Зараз ми розуміємо, що 100 років тому теж було надзвичайно важко – сипалась Російська імперія, відбувалася величезна кількість конфліктів, тривала Перша світова війна… І приймати правильні рішення було дуже непросто. Грушевський обирав ті рішення, за які відповідав разом зі своєю командою».

За словами міського голови, це одна з перших дошок, які будуть відкриватися у місті. Впродовж наступних місяців та років планується зробити ще не одну таку подію, аби хмельничани бачили, пам’ятали, цікавилися історією і намагалися не повторювати помилок попередників.​

Автор: Алла Самойленко