Новини
Новини ОТГ

Як проблему вивезення сміття вирішують у селах Дунаєвецької міської об’єднаної громади

Згідно  статистичних досліджень, одна людина в середньому за рік викидає близько 250 кг твердих побутових відходів. І якщо зі збором та вивезенням непотребу у містах більш-менш все гаразд, то у багатьох селах така проблема є досить актуальною.

З таким станом справ вирішили боротися в Дунаєвецькій міській об’єднаній громаді на Хмельниччині. Як результат – майже п’ять місяців територією краю курсують вантажівка «ГАЗ-5312» та трактор «Беларус», які п’ять днів на тиждень збирають сміття у сільській місцевості. Кожний робочий день тижня закріплений за певним селом.

– У понеділок ми виїжджаємо в села  Іванківці, Держанівка та Велика Побійна, а у вівторок навідуємося до Залісців, – розповідає водій ГАЗу Анатолій Вишня, який працює по маршруту №2.

– В середу наша вантажівка збирає сміття у Заставлі та Чанькові, а четвер належить Ганнівці та Нестерівцям. По п’ятницях наша бригада у складі трьох працівників комунального підприємства міськради «ЖЕО» обслуговує мешканців Миньківців та Дем’янківців.

Як розповідає пан Анатолій, взимку та восени побутових відходів менше, а ось влітку вантажівка може робити два-три виїзди в одне село. В цілому ж, якихось проблем зі збором непотребу немає. Техніка справно працює завдяки виділеним із місцевого бюджету коштам, вантажівки отримали зимову гуму та мають достатнє забезпечення пальним.

– Навіть не знаю, як ми без цього жили раніше, одна біда була з тим сміттям, – якраз передає комунальникам зібрані на господарстві побутові відходи мешканка села Ганнівка Людмила Ясінська. – Хто мав транспорт, то відвозив непотріб за село, на смітник. Тепер все зручно: кожного четверга знаємо, що до нас приїде машина і все забере. Нікуди їхати не потрібно, чи сушити голову, де те все подіти. Та й плата  15 гривень на місяць із приписаного члена родини теж не кусається.

До речі, зі сплатою за збір сміття проблем немає, населення  вчасно та в повному обсязі розраховується із КП «ЖЕО». Мабуть, змінилася і свідомість людей, адже багато хто з них роками звикли скидати сміття куди очі бачать. Хочеться вірити, із цим покінчено раз і назавжди.

Джерело

Автор: Алла Самойленко