Новини
Суспільство

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин – один з кращих українських мерів-новачків

Компанія «Active Group» провела дослідження «Рейтинг нових українських мерів». Мета – дослідити ставлення громад до діяльності мерів українських міст, які були вперше обрані на посаду в 2015-му році.

У кожній області компанія опитала п’ять експертів, усього по Україні – 120. У процесі інтерв’ю з експертами було запропоновано відповісти на питання, які стосувалися оцінки діяльності мерів та оцінити кожну категорію діяльності за шкалою від «1» до «10», де “1” – це негативна оцінка, а “10” – максимальна позитивна оцінка роботи мера. Рейтинг складався із суми оцінок експертів. Мер Хмельницького набрав 291 бал, поступившись першістю меру Вінниці Сергію Моргунову.

За оцінками експертів міський голова Хмельницького Олександр Симчишин здобув упевнену перемогу на виборах та отримав високий відсоток підтримки серед містян.

Експерти відзначають, що у міської раді була сформована потужна фракція, а однопартійці міського голови очолили міські комунальні підприємства та структурні підрозділи міськради. Окремо експерти відзначають відкритість мера до ЗМІ та громадськості.

Експерти виділяють наступні досягнення міського голови:

1) поліпшена комунікація з громадою, створені електронні приймальні, система петицій, розглянуті десятки тисяч звернень містян, регулярні прямі ефіри з мером на місцевому ТБ, щотижневі брифінги з пресою;

2) запроваджені проекти з місцевого бюджету (2 млн. грн.), спрямовані на підтримку місцевої громадськості, створені громадські ради при управліннях виконкому;

3) у соціальній сфері та освіті міський голова досяг певних успіхів, відмічають експерти: будуються дитсадки, в школах придбається спортобладнання, техніка комп’ютерних класів, істотно поліпшені умови харчування в ДНЗ та школах міста, підтримуються ПТУ, за кошти міського бюджету фінансуються медичні заклади та місцеві програми охорони здоров’я;

4) у сфері ЖКГ експерти відмічають успіхі в налагоджуванні міського електротранспорту та придбанні нових тролейбусів, подвоєнні робіт з будівництва та ремонту доріг, встановлюються тисячі нових енергоефективних ламп вуличного освітлення, ремонтуються котельні та теплопункти, в місті зберігаються найнижчі тарифи та тепло та квартплату, 100% будинків забезпечені засобами обліку тепла;

5)оцінюючи поточну діяльність міського голови експерти одностайно зауважили про низькій протестний та скандальний потенціал в місті. Багато соціальних та комунальних питань вирішуються та не мають громадського спротиву з боку містян. Крім того голова міста отримав звання активного борця з корупцією (всеукраїнське муніципальне опитування).

Разом з тим,  особливу увагу експерти звернули на двох міських голів, які очолили антирейтинг. Це Мішель Терещенко (Глухів) та Олександр Сенкевич (Миколаїв) – мери, які стрімко увірвалися в місцеве самоврядування, але також стрімко втрачають або вже втратили підтримку громади та владу в місті. У кожного своя особиста дорога до влади, свій досвід. Але експерти в один голос стверджують: є дві речі, що їх об’єднують – надвисокі очікування громади та ігнорування передвиборних обіцянок після обрання.

Джерело

Автор: Алла Самойленко