Новини
Освіта

Осучаснення шкіл Дунаєвецької об’єднаної територіальної громади

Як повідомляє офіційний сайт Дунаєвецької об’єднаної територіальної громади, новий навчальний рік приніс дунаєвецьким освітянам чимало позитивних змін. Так, з метою покращення якості навчання підростаючого покоління та ефективного використання бюджетних кошів, в червні цього року, рішенням сесії міської ради оптимізовано чотири навчальні заклади.

Також, було створено опорні навчальні заклади на базі Іванковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів та Дунаєвецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №3, що посприяло оптимальним комфортним умовам навчання та виховання дітей, а також розширило просторову доступність освітніх послуг.

Школи стали опорними та отримали не лише перекриття дахів з утепленням горищ, заміну вікон та дверей, але й збагатилися сучасними комп’ютерними класами із мультимедійним обладнанням.

Можна було обирати, що нам необхідно перша за все – комп’ютерний клас, чи сучасне обладнання для кабінетів хімії або фізики. Ми обрали перше і не прогадали, – зазначає директор Іванковецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., Оксана Куровська. – Наразі у нас навчається 145 школярів, 68 з яких підвозять шкільним автобусом із таких сіл як Сивороги, Держанівка, Гірчична, Руда-Гірчичнянська та інших. Цим дітям потрібно було дати найкраще. Міська рада та її управління освіти, молоді та спорту пішли нам на зустріч і допомогли зміцнити навчально-матеріальну базу. Результати не забарилися, тож наразі можемо похвалитися призерами районних предметних олімпіад із багатьох предметів, а також учасницею ІІ етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Впевнена, що це тільки початок.

Як розповіла Оксана Миколаївна, на новенький комп’ютерний клас та мультимедійну дошку витратили близько 200 тисяч гривень бюджетних коштів, що надійшли з державної казни.

4 Гб оперативної пам’яті, котра дозволяє виконувати одночасно безліч операцій на персональному комп’ютері, жорсткі диски місткістю 40 Гб, операційна система Windows 10, найновіші ліцензійні програми, підключення до мережі Інтернет із швидкістю передачі даних до 5 мегабіт в секунду… Переваг «обновки» Іванковецької ЗОШ І-ІІІ ст., більш ніж достатньо, а про характеристики мультимедійної дошки взагалі можна говорити годинами.

– У нас з’явився такий собі велетенський планшет на стіні, який на відмінно від застарілих класних дошок економить нам крейду і втрати часу на уроці, – показує на білосніжне пластикове ноу-хау вчитель інформатики, математики та фізики Інна Годлевська. – Крім того, завдяки такій інтерактивній дошці можна навчати дітей не лише азам програмування, але й показувати досліди із фізики та хімії, подорожувати теренами країни й світу, вивчати історію та навіть українську мову й літературу. Маємо віртуальну лабораторію, де можемо проводити досліди із реактивами, не витрачаючи коштів на їх поповнення. Це досить зручно, а головне – цікаво для школярів.

Те, що навчання в школі стало таки цікавішим стверджують і самі учні. Так, десятикласниця Діана Заболотна вже вміє створювати презентації на улюблену кондитерську тематику. А ось її однокласниця, Кароліна Вітровчак, в захваті від дослідів у віртуальній лабораторії. Десятикласник Ілля Мартинюк не може натішитися швидкісним Інтернетом, завдяки котрому хлопець може знайти цікаві елементи у кінному спорті, котрим займається. А для випускниці навчального закладу, Діани Лукашиної, сучасне програмне оснащення комп’ютерів стало в нагоді при підготовці наочностей до наукових робіт.

– У нас кожний педагог та учень відчув на собі переваги сучасного комп’ютерного класу із мультимедійним обладнанням. Практично на кожному уроці воно знаходить своє застосування. Плануємо й далі докладати всіх сил, щоб рухатися в ногу з часом, навчати й виховувати дітей так, щоб вони стали гордістю нашої громади, – проводжає гостей до порога, директор школи Оксана Куровська.

Автор: Катерина Прокопець