Новини
Кримінал

Хмельницький суд визнав винним чоловіка за бійку з тяжкими наслідками

Визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України, «Умисне тяжке тілесне ушкодження» та призначити покарання у виді 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 ККУ від відбування покарання звільнити з випробуванням та іспитовим строком – 2 роки. Такий вирок виніс Ярмолинецький районний суд обвинуваченому за бійку, внаслідок якої були спричинені небезпечні для життя ушкодження.

Згідно з вироком, трагічні події сталися рік тому в обласній психіатричній лікарні. Один пацієнт, який згодом потрапить на лаву підсудних, запідозрив іншого у крадіжці 62 гривень, які ховав у подушці. На цьому ґрунті між ними виникла сварка. Розлютившись, він кілька разів вдарив чоловіка в обличчя і живіт. Один з цих ударів, як згодом встановила судово-медична експертиза, спричинив розрив селезінки.

На п’ятий день після інциденту зі скаргами на болі в животі потерпілий потрапив до обласної лікарні. На шостий день чоловік помер на лікарняному ліжку.

Утім, відповідно до висновків додаткової судово-медичної експертизи, летальність через первинний розрив селезінки складає лише 1-3%. Тож за умови своєчасної діагностики та лікування ушкодження у потерпілого і кваліфікованого оперативного втручання була можливість врятувати його життя.

Відтак матеріали досудового розслідування щодо неналежного виконання медичними працівниками своїх обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного ставлення до них, що призвело до смерті пацієнта, правоохоронці виділили в окреме провадження.

Вирок законної сили не набрав і може бути оскаржений до апеляційної інстанції.

Автор: Катерина Прокопець