Новини
Надзвичайні події

На Хмельниччині батько викрав малолітню дитину (оновлено)

Як ми раніше повідомляли, 23 листопада о 17 годині 23 хвилини до чергової частини Новушицького відділення НП надійшло повідомлення про те, що в селі Вільховець Новоушицького району батько забрав свою малолітню доньку для проходження медичного огляду в Камянець-Подільській лікарні та не повернувся до дому.

Як повідомляє Gazeta.ua, Тарас Михай­сюта викрав 3-річну Дарину та виїхав із нею до російського селища Уренгой у Пурівському районі Ямало-Ненецького автономного округу.

— Сказав, що повезе дитину на УЗД (ультразвукове дослідження. — ГПУ) у Кам’янець-Подільський. Але в нього була інша ціль. Коли пересік границю і йому вже нічого не можна було зробить — подзвонив. Сказав не шукати їх і в поліцію не обращатися. Інакше зробить щось із собою і дитиною, — розповідає 60-річний Анатолій Михайсюта із села Вільховець Новоушицького району Хмельниччини.

Його колишній зять 43-річний Тарас Михай­сюта викрав онуку 23 листопада.

— Заявив, що хоче сам виховувати дитину. Шість місяців її точно не побачимо, а дальше буде видно, — говорить Анатолій Іванович. — Донька зараз на заробітках у Чехії, місця собі не находить. Дозволу на вивіз дитини за кордон вона не давала. Видно, колишній зять підробив доручення в нотаріуса, щоб забрати Дашу.

31-річна Валентина Михайсюта і Тарас Швець познайомилися п’ять років тому. У шлюбі чоловік взяв прізвище дружини. У Росії мав родину й двоє дітей. Після розлучення приїхав у Вільховець до матері.

— Він таксував, так і познакомилися з дочкою, — продовжує Анатолій Михайсюта. — Коли вирішили поженитися, дочка вже була вагітна. Говорила нам, що закохалася. Відмовляти не стали. Хоча зять мені зразу не сподобався, душа до нього не лежала. Жлоб. Любив тільки себе. Дочку ображав. Копійки їй не давав. Руку міг підняти. Дашка від початку йому мішала. Дратувався, коли плакала. Памперса жодного разу не поміняв. Гидував їсти з дитиною з одної тарілки.

Рік тому Валентина подала на розлучення.

— Роботи в селі немає, дочка перебивається тимчасовими підробітками за кордоном, щоб підняти на ноги Дашку. Після розлучення дівчинка лишилася з матір’ю. Тарас міг бачитися з дитиною коли завгодно. Про те, що хоче її забрати, жодного разу не говорив. Скористався, що Валі нема. У них після розвода права на Дашу однакові. Тому без проблем виїхав, — додає Анатолій Іванович.

Дитину розшукують правоохоронці. Встановили: чоловік перетнув російський кордон у день зникнення. Чи була з ним дочка — поки невідомо.

Автор: Катерина Прокопець