Новини
Події

Подвійне свято атомників Хмельницької АЕС

Цьогорічне святкування Дня енергетика хмельницькі атомники відзначають разом із 30-ти літнім ювілеєм пуску першого енергоблока. Напередодні свята із журналістами місцевих засобів масової інформації (ЗМІ) зустрівся генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, який підсумував результати діяльності в році нинішньому, а також розповів про основні досягнення 30-ти річної експлуатації ХАЕС .

Професійне свято атомники Хмельницької АЕС зустрічають із достойними результатами.  Вже 4 грудня  виконали відкоригований річний план із виробництва електроенергії. З початку експлуатації, двома енергоблоками ХАЕС вироблено понад 281 мільярд кВт*год. електроенергії. Якщо цю цифру поділити на три десятиліття, то в порівнянні із першим, за останні десять років виробіток електроенергії на Хмельницькій АЕС збільшився в 2,3 рази. Цих показників вдалося досягти завдяки стабільній роботі підприємства.

Основними складовими успішної діяльності керівник енергетичного підприємства вбачає і високий професійний рівень персоналу; безперервне підвищення безпеки та доведення технічного стану обладнання до світових стандартів.

«Із введенням в дію повномасштабного тренажера блочного щита управління, ліцензування оперативного персоналу за останні десять років у двадцять разів зменшилася кількість помилок персоналу на першому енергоблоці ХАЕС в порівнянні із першим десятиліттям»,- констатує М.Панащенко.

За тридцять років експлуатації на Хмельницькій АЕС запроваджено 2439 корегуючих заходів, які дозволили значною мірою  підвищити надійність обладнання, покращити показники діяльності підприємства.

Безпечна експлуатація – основний пріоритет діяльності Хмельницької АЕС. Значна робота була здійснена колективом енергетичного підприємства в цьому напрямку протягом тридцятилітньої роботи. Зокрема, за перше десятиліття впроваджено  155 заходів з підвищення безпеки, за друге – 361, третє – 334. Вартість виконаних робіт з модернізації та підвищення безпеки на ХАЕС за тридцять років склала майже два мільярди гривень. Якщо у першому десятилітті ця цифра складала 30 млн. грн., то за третє десятиліття – це 1 мільярд 303 мільйони гривень.

Розповідаючи про досягнення колективу атомників, генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко розповів також про найближчі та довгострокові плани. Серед найближчих – максимальний виробіток електроенергії в поточному році. Наступним важливим завданням колективу ХАЕС є продовження терміну експлуатації першого енергоблока. У червні 2019р.після довготривалого ППРу Х/1 плануємо підключити до енергомережі з продовженим терміном експлуатації на 10 років.

Спорудження енергоблоків №3 та №4, а також реалізація проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський союз» відносяться до довгострокових планів не лише колективу Хмельницької АЕС, а і держави в цілому. У реалізації цих планів значна роль відведена громадськості. Досвід проведених численних зустрічей з населенням свідчить про зацікавленість громад у збільшенні робочих місць для жителів регіону розташування, використання місцевих ресурсів для будівництва, повному виконанні зобов’язань держави щодо відрахувань на розвиток спеціальної соціальної інфраструктури.

Коментуючи досягнуте, Микола Панащенко сказав : «Трудовий колектив Хмельницької АЕС – це колектив цілеспрямованих особистостей. Ми оптимістично дивимось в майбутнє. Тридцятилітній ювілей для енергоблока – це період завершення проектного терміну експлуатації, а для колективу атомників – період становлення та набуття професіоналізму. На ХАЕС працюють фахівці високого рівня. І можна з впевненістю сказати, що історія експлуатації нашої станції і надалі буде успішною, бо 30-ти річний часовий проміжок експлуатації – це 30-ти ліття, яке гартувало професіоналів, які свій інженерний талант, інтелектуальний потенціал спрямовують на творення енергії, несуть людям світло і тепло».

Автор: Алла Самойленко