Новини
Суспільство

Держекоінспекція закликає всіх небайдужих зберегти «лісову красуню» разом

Незабаром Новий рік та Різдвяні свята. За традицією, у кожній українській хаті кілька тижнів милуватиме око зелена лісова красуня – ялинка – головний атрибут Нового року, без якої і свято не – свято.

Однак, рубаючи деревце, ми лишаємо себе «зелених легень». Напередодні чергового Нового року пропонуємо всім визначитись  – чи так вже й потрібна Вам жива ялинка для прикрашання своєї новорічної та різдвяної оселі. Адже саме по собі використання дерев (а кожна ялинка це – дерево) для того, щоб воно (або його верхівка) просто постояла в оселі протягом 2 тижнів – нераціонально. В природі кожне дерево, проживаючи відведений йому вік займає певну ділянку і виконує певні функції, зокрема поглинає вуглекислоту та шкідливі речовини, що надходять у атмосферу з викидами автотранспорту та промислових підприємств та виділяє у повітря кисень.

Бажання просто бачити протягом різдвяних свят в кімнаті ялинку не може виправдати того, що значна кількість кисню не потрапить до атмосфери із загибеллю кожного дерева; 1 га хвойних дерев виділяє 30 т кисню на рік (не враховуючи фітонцидів), а 1 га ялинового лісу забезпечує річну потребу людини в кисні. Отже – знищення дерева лише для того, щоб два тижні дивитись на нього – не гуманно і безпідставно.

Справедливо зауважите, що ялинку для себе ви купуєте на  спеціальних ялинкових базарах і не маєте відношення до порубок. Але ж якщо ми купуємо – ми підвищуємо попит, самі підштовхуємо до виробництва такого «живого» товару.

Якщо ви вже вирішити купити «живу ялинку», робіть це лише на офіційних ялинкових базарах, адже на них як правило продаж ведуть офіційні представники лісгоспів. Також, треба знати, що лісники дерев ніколи не рубають. Лише пиляють. Тому, коли продавець новорічних ялинок пропонує вам зрубане сокирою – це точно плід браконьєрських рубок.

Держекоінспекція попереджає громадян, в яких є потреба транспортування новорічних ялинок, що для цього необхідно мати документ про підтвердження законності їх придбання. Відсутність документів на новорічні ялинки буде розцінюватись як порушення природоохоронного законодавства.

Закликаємо всіх небайдужих –  не підтримуйте браконьєрства! 

Це лише маленький крок до початку масштабної програми збереження хвойних насаджень!

Автор: Катерина Прокопець