Новини
Події

Ружичнянці нарікають на транспортне забезпечення у їхньому мікрорайоні

З 27 грудня минулого року у Хмельницькому діє нова транспортна мережа міста. Найбільше змін зазнали маршрутні таксі й автобуси.

Понад півсотні мешканців мікрорайону Ружична завітали на прийом громадян з особистих питань до заступника міського голови Андрія Бондаренка, який відбувся у приміщенні школи №19 ім. М. Павловського, аби висловити свої зауваження та пропозиції щодо транспортного забезпечення у їхньому мікрорайоні.

Транспортне сполучення мікрорайону Ружична з центром міста наразі забезпечують маршрути №№27, 40 і 18. Маршрут №4, відповідно до нової мережі, знято. З перевізниками, які обслуговують ці маршрути, управління транспорту та зв’язку уклало угоди терміном на 1 рік, 5 років і 3 місяці відповідно.

Ружичнянці нарікали на переповненість маршруток, скаржились на недотримання водіями графіків руху, відмови у перевезенні пасажирів пільгових категорій, просили додати на діючі маршрути декілька одиниць транспортних засобів великої пасажиромісткості та подовжити графік руху з 6.00 до 23.00; забезпечити сполучення Ружичної з мікрорайоном Гречани та пустити транспорт до госпіталю ветеранів війни.

Уважно вислухавши заявників, заступник міського голови Андрій Бондаренко зазначив, що влада міста про озвучені проблеми знає і робить усе можливе для їх вирішення. За дорученням міського голови здійснюється моніторинг роботи громадського транспорту в усіх мікрорайонах міста, проводяться зустрічі з жителями міста та перемовини з перевізниками.

Наголосив, що держава переклала фінансування пільгових перевезень на місцеві бюджети, а останні не в змозі проплатити перевезення такої кількості пільговиків, які наразі користуються послугами громадського транспорту. У Хмельницькому велика кількість громадян пільгових категорій, які мають право на безплатний проїзд. На цей рік у бюджеті міста Хмельницького передбачено компенсацію на пільгове перевезення громадян у сумі 5 млн грн. з 25 млн грн. необхідних.

«Ми з лютого частково будемо відшкодовувати пільгові перевезення, але це не вирішить проблеми. Провели перемовини з перевізниками. Перевізник, який обслуговує маршрут №40, має закупити інші, з більшою пасажиромісткістю транспортні засоби. Ми ведемо перемовини з перевізниками, щоб запустити у мікрорайон Ружична великі автобуси, але для того, щоб їх сюди запустити нам потрібно їх повністю дотувати, бо собівартість проїзду одного пасажира в автобусі втричі більша, ніж у маршрутках. Навіть якщо тариф буде 8-10 грн, маршрут буде збитковим, бо возитиме пільговиків, – пояснив заступник міського голови Андрій Бондаренко. – Тому ми готові на це піти, але це буде повністю відшкодування з міського бюджету. Наразі працюємо над цим питанням. А поки що у час пік будуть возити 2 пільговиків, в поза час пік – якщо є вільні місця».

Щодо маршруту №41, який сполучав Хмельницький з селом Лісові Гринівці Хмельницького району, заступник міського голови наголосив, що влада немає законних підстав, адже міська влада не може розробляти маршрути поза межами міста. Це також стосується і доїзду до госпіталю ветеранів війни та протитуберкульозного диспансеру.

Андрій Євгенович порадив жителям мікрорайону звертатися зі скаргами на неналежну поведінку водіїв, з’їзд з маршруту, небажання возити пільговиків безпосередньо в управління транспорту та зв’язку за номерами телефонів: 79-55-25 і 79-55-77.

Загалом зі своїми проблемами та скаргами до представника міської влади звернулося близько 60 громадян. Серед іншого хмельничан цікавили питання встановлення огорожі біля поштового відділення, зрізання дерев, щодо освітлення, облаштування дороги і закінчення будівництва водогону на вулиці Дачній…Нарікали люди і на вантажні машини, які курсують центром, адже водії, за правилами, повинні користуватися об’їзною дорогою.

Джерело

Автор: Катерина Прокопець