Новини
Надзвичайні події

Засудженого хмельничанина примусово годуватимуть

Засудженому до 14 років позбавлення волі примусово вливатимуть поживну рідку харчову суміш через зонд. Таку ухвалу виніс Ізяславський районний суд, задовольнивши подання начальника «Замкової виправної колонії (№58)».

Як встановив суд, 34-річний чоловік, засуджений за п. 7, 12 ч. 2 ст.115 ККУ (умисне вбивство з хуліганських мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст.125 ККУ (умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності), вже тиждень, як перестав їсти. Медики колонії констатували погіршення стану здоров’я ув’язненого у зв’язку з голодуванням. Ба, більше, кажуть, його життєві показники щодня знижуються, тому є загроза життю, відтак – необхідність пацієнта примусово годувати.

«На думку суду, з огляду на ту обставину, що засуджений фактично опинився перед загрозою розладу здоров’я перманентного характеру та існує очевидна загроза його життю та здоров’ю, що підтверджено відповідними доказами, вжиття заходів щодо примусового годування, шляхом вливання поживної рідкої харчової суміші через зонд, не можуть вважатися такими, що принижують людську гідність. Не визнаються випадки примусового годування засуджених порушенням їх прав і Європейським судом з прав людини, який у рішенні у справі «Невмержицький проти України» зазначив, що примусове годування, у принципі, не вважається поводженням, що принижує людську гідність», – пише в ухвалі суд.

Ухвала підлягає негайному виконанню і навіть оскарження не припиняє її виконання. На подання апеляції у засудженого і захисту є 7 днів.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець