Новини
Події

Апеляційний суд залишив без змін рішення у справі стосовно права власності на гуртожиток по вулиці Зарічанській

Апеляційний суд Хмельницької області залишив без змін рішення Хмельницького міськрайонного суду у справі щодо права власності на гуртожиток по вулиці Зарічанській. Цим рішенням мешканцям гуртожитку відмовили в задоволенні їх позовних вимог про визнання недійсними договору купівлі-продажу гуртожитку від 20  липня 1994 року, акту передачі майна, права колективної власності на цей об’єкт та скасування державної реєстрації права власності на нього.

Свій позов мешканці гуртожитку мотивували тим, що договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу підприємства Хмельницька ПМК-33 (до складу якого увійшов і спірний гуртожиток), був укладений з порушенням норм законодавства, тому повинен бути визнаний судом недійсним. Відтак, на думку позивачів, КВП “ПМК-33”, як правонаступник покупця за договором, незаконно набуло право власності на гуртожиток, і його відмова передати будівлю в комунальну власність міста порушує права мешканців.

Дослідивши обставини справи суд першої інстанції встановив, що договір купівлі-продажу між комітетом економіки обласної державної адміністрації та організацією орендарів Хмельницької ПМК-33 (правонаступником якої є КВП “ПМК-33”) був укладений з дотриманням всіх необхідних вимог закону, які діяли на той час. Крім того, на момент укладення договору гуртожиток не відносився до об’єктів державного житлового фонду, які підлягали приватизації громадянами або передачі у комунальну власність відповідних рад, і міг бути включений до вартості майна підприємств, які підлягали приватизації. Тому суд не знайшов будь-яких порушень прав мешканців укладенням такої угоди.

Як встановлено при розгляді справи, на сьогодні сам гуртожиток належить на праві приватної власності ТОВ «ЖЕД ПМК-2015» і частина його приміщень викуплена громадянами. Проте цих людей позивачі не залучили в якості співвідповідачів, що також стало однією з підстав відмови в позові.

Таке рішення Хмельницького міськрайонного суду підтримала й апеляційна інстанція.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець