Новини
Політика

Депутат від Хмельниччини Сергій Лабазюк вважає, що життя від кредиту до кредиту – це не перспектива

Українська влада повинна відмовитися від практики  кредитів та співпраці з МВФ і зосередитись на розвитку власної економіки, промислового сектору, працювати над збільшенням експорту вітчизняних товарів. Таку думку висловив народний депутат Сергій Лабазюк в кулуарах Верховної Ради.

За словами політика, Фонд ставить перед країною вимоги, які «обернуться зашморгом на шиї» для країни.

«З одного боку, МВФ ніби і спонукає владу до реформ. Але з іншої – заганяє країну в ще більшу фінансову пастку. Бо за кредити доведеться розраховуватися, насамперед, свободою дій. Тому не варто займатися самообманом», – наголосив нардеп.

До того ж, зазначив С. Лабазюк, у 2018 році Україна має повернути Фонду 1,4 млрд дол. У 2017 році ця сума становила загалом 1,268 млрд дол.

Крім того, за словами нардепа, українці не готові до чергового підвищення ціни на газ, що є однією з вимог Фонду для отримання наступного траншу.

«Не буду багатослівним, наведу лише кілька цифр. До прикладу, минулого року борг населення за газ збільшився з 6,1 млрд. гривень до 12,4 млрд. гривень. Цього року на субсидії закладено на 15 мільярдів більше. Це означає, що населення неспроможне і так платити високі ціни. Тому в результаті підвищення обернеться ще більшими боргами. Це не вихід. Це заганяє країну в глухий кут», – підкреслив політик.

За його словами, в даному питанні Уряд повинен максимально зважено підійти до методики визначення ціни на газ для населення з квітня 2018 року.

Сергій Лабазюк вважає, що українська перспектива – реальний сектор економіки, розвиток національного виробника, розбудова громад і покращення інвестиційного клімату, а не «життя від кредиту до кредиту, який проїдаємо».

 

Автор: Алла Самойленко