Новини
Кримінал

В області за вбивство бібліотекарки засудили художнього керівника сільського будинку культури

15 років позбавлення волі за умисне вбивство з особливою жорстокістю (п. 4 ч.2 ст. 115 КК України) присудив Старокостянтинівський районний суд художньому керівнику будинку культури одного із сіл району. Його обвинувачують у вбивстві своєї колеги – бібліотекарки з того ж БК – з якою у нього був тривалий конфлікт. Про це йдеться у вироку.

Згідно із судовим рішенням, торік, наприкінці червня, 56-річний чоловік прийшов зранку на роботу, прихопивши із собою ребристий металевий предмет. Дочекався, поки колега вийде із бібліотеки, заштовхав її у підсобне приміщення і почав тим предметом бити. Від отриманих травм жінка померла на місці. На її тілі експерти нарахують близько 30 ударів, майже усі – в області голови.

Підозрюваного у вбивстві знайшли того ж дня у сусідньому селі. Уже в суді чоловік запевнив – наміру вбивати не мав і що достеменно сталося, не пам’ятає. Лише те, що посварився із колегою, вирвав у неї з рук якийсь предмет, яким вона його лупцювала, а далі…отямився в річці у сусідньому селі.

Утім, за висновками комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, обвинувачений не страждає жодним психічним захворюванням, на момент злочину не був в будь-якому емоційному стані (афекту, стресу, фрустрації) та міг усвідомлювати свої дії і керувати ними. Тож його пригнічену поведінку під час судового засідання і відмову пояснити обставини скоєного, посилаючись на те, що не пам’ятає їх, суд розцінив як намір пом’якшити покарання.

Та таких обставин Феміда не встановила. Власне, як і тих, що обтяжують покарання: «..суд не визнає в якості обставини, що обтяжує покарання, вчинення злочину особою, що перебуває в стані алкогольного сп’яніння (про що зазначено в обвинувальному акті), оскільки на підтвердження цієї обставини суду не представлено жодних  належних та допустимих доказів», – ідеться у судовому рішенні.

До набрання вироком законної сили обвинуваченого триматимуть під вартою. Протягом 30 днів з часу вручення його копії він має право подати апеляцію.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець