Новини
Бізнес

У Хмельницькому взялися за нелегалів у швейних цехах

Офіційна робота – це соціальні гарантії для робітників і уникнення штрафів для наймачів. Працівники  управління праці та соціального захисту населення пішли  у швейні цехи Хмельницького, аби нагадати про це.

Олександр Симчишин налаштований оптимістично. “Збільшення надходжень до місцевого бюджету від легалізації найманих працівників за 2017 рік обчислюється кількома десятками мільйонів гривень. Не так давно до управління запрошували підприємців, які виплачували своїм працівникам невеликі заробітні плати. Після проведених бесід приблизно 80% з них підняли зарплатню найманим робітникам у середньому за рік на 37%. Ми маємо і кількісні, і якісні результати” – каже мер.

Днями представники спеціально створеної робочої групи  пройшли по швейних цехах, розташованих на вулиці Зарічанській у Хмельницькому. Метою цих візитів є, насамперед, роз’яснення найманим працівникам їхніх прав і обов’язків роботодавців. Люди мають бути соціально захищеними. А робота без офіційного оформлення позбавляє працівників цього захисту. Для підприємців використання нелегальної праці загрожує накладенням штрафів, і немаленьких. До прикладу, за використання праці нелегально працівника підприємць сплатить штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат (близько 112 тисяч гривень). Покрання чекає і тих, хто виплачує зарплатню у конвертах або без сплати єдиного соціального внеску. За це  штраф не менше 37 тисяч гривень. Та працівники  управління праці та соціального захисту населення не налаштовані відразу карати гривнею. “Ми маємо спонукати підприємців використовувати легальну працю, підвищувати заробітну плату. Треба, щоб усі розуміли, що своє місто ми зможемо розвивати тоді, коли усі будуть сумлінно сплачувати податки”, – говорить міський голова Олександр Симчишин.

Представники робочої групи зі сприяння легалізації тіньової зайнятості займаються  пофілактикою порушень. Вони з початку року побували у кількох десятках  цехів Хмельницького. Для цього не лінувалися прийти до цеху о сьомій годині ранку, щоб відразу на вході вручити працівникам пам’ятки. Як правило, їхні роботодавці не барилися і приїжджали в цехи теж. Як повідомив начальник відділу праці управління праці та соціалного захисту населення Віталій Усенко, ефект від таких заходів є. Нещодавно було виявлено нелегальних працівників в одному з взуттєвих цехів. Через кілька днів всі вони  були оформлені належним чином.

Детальніше у сюжеті МТРК “Місто”

 

Автор: Алла Самойленко