Новини
Події

До уваги мешканців Хмельниччини: з квітня сімейного лікаря собі можна вибирати

 Національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї» розпочнеться 2 квітня.

Громадяни зможуть підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. На брифінгу  заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк розповів,  як буде відбуватися вибір лікарів.

Підписання декларації — це, фактично, форма заяви. З її допомогою українці повідомлятимуть, що обрали саме цього лікаря і цей заклад. Інформація про вибір лікаря містиметься в електронній системі охорони здоров’я. З липня 2018 року Національна служба здоров’я України направлятиме гроші із загальних податків у медичний заклад лікарю, якого обрала конкретна людина.

Відтепер вибирати лікаря можна у будь-якому закладі первинної допомоги незалежно від місця проживання або прописки.

Підключення закладів первинної допомоги до електронної системи охорони здоров’я триває. Заклади, які вже можуть підписувати декларації з пацієнтами, можна буде впізнати за спеціальною наліпкою  «Тут можна обрати свого лікаря».

Міністерство охорони здоров’я України очікує, що місцева влада по всій країні забезпечить для людей можливість обрати свого лікаря. Для цього на місцях мають забезпечити підключення закладів до електронної системи охорони здоров’я.

Кінцевого терміну підписання декларацій немає. Обрати свого лікаря встигнуть усі. Міністерство охорони здоров’я рекомендує не відкладати це на кінець року. Головне, щоб кожен обрав лікаря, якому довіряє, і під час наступного візиту підписав з ним декларацію.

«Я прописаний у Житомирі. Туди, в один із закладів міста, йдуть бюджетні кошти за мене. Тепер я зможу обрати лікаря, якому довіряю, у місці, де мені зручно. І з липня Національна служба здоров’я перерахує кошти за мене у цей заклад», — розповів Павло Ковтонюк під час брифінгу.

Як підписуватимуться декларації?

КРОК 1: Оберіть за вашими особистими критеріями заклад чи лікаря. Ви можете скористатися порадами знайомих або відвідати найближчі заклади та дізнатися про лікарів там.

КРОК 2: Перевірте, чи вже можна підписати декларацію у вибраному закладі. Вам у цьому допоможе наліпка «Тут можна обрати свого лікаря».

КРОК 3: Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років — візьміть також свідоцтво про народження дитини.

КРОК 4: Зверніться у реєстратуру медзакладу та повідомте, що хочете підписати декларацію.

КРОК 5: Уповноважений працівник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

КРОК 6: З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані правильні. Якщо потрібно, працівник закладу внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви забираєте з собою, інший лишається у закладі.

КРОК 7: Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему. Тепер ви в електронній системі охорони здоров’я, НСЗУ гарантовано направить гроші у ваш заклад і вашому лікарю з липня.

Джерело

Автор: Алла Самойленко